Evropa se bori s toplotnim valom “Lucifer”

Upozorenja na ekstremno visoke temperature izdata su u brojnim zemljama širom Evrope koja se bori s toplotnim valom koga su italijanski mediji nazvali “Lucifer”.Vreli zrak koji dolazi iz alžirske Sahare doveo je do ekstremno visokih temperatura od 43 stepena Celziusa u dijelovima Španije i Turske.

U petak je objavljen crveni meteoalarm za 11 zemalja, među kojima su Hrvatska, Švicarska, Mađarska i  Slovenija.Posljedice toplotnog vala u Italiji su katastrofalne, a u Rumuniji, gdje su temperature dostigle 42 stepena, toplotni val je odgovoran za barem jedan smrtni slučaj – kada je 60-godišnjak kolabirao na ulici i pretrpio fatalni srčani udar izazvan vrućinom.

Toplotni val također je stvorio optimalne uvjete za nizove šumskih požara koji su divljali po dijelovima Francuske i doveli do evakuacije 12.000 ljudi, kao i u Portugalu gdje su zabilježeni deseci smrtnih slučajeva.

Vlasti u Beču uvele su zabrane za vožnju kočijama dok je živa u termometrima nadmašila 35 stepeni.Najviše temperature ikada zabilježene u Evropi iznosile su 48 stepeni u Atini 1977., a ove je sedmice u turskom gradu Batmanu temperatura iznosila 43,4 stepeni, kao i 42,8 u španskom gradu Cordobi i u Frosinoneu u Italiji.

Dobra je vijest da će nemilosrdne vrućine popustiti u narednoj sedmici, dok Velika Britanija najavljuje hladnije vrijeme tokom vikenda koje će se proširiti Evropom i donijeti pad temperatura, čak i ispod prosjeka za ovo doba godine, piše Huffington Post.

Možda vam se svidi

Leave A Reply