Evo zašto nedostaje peleta u BiH i zašto se tona prodaje po 500 KM

Sezona grijanja tek počinje, a cijena peleta već je dosegnula vrtoglavih 460 do 500 KM po toni. Uz ekstremno visoku cijenu, najveći problem za korisnike tog energenta je njegov nedostatak na tržištu.

Naime, već mjesec dana veliki broj građana BiH žali se kako ne može pronaći taj energent na tržištu BiH. Neki su ga, kako tvrde, naručili prije dva i pol mjeseca, međutim, još uvijek im nije isporučen, piše Večernji list.

“Kad smo ga naručili prije gotovo tri mjeseca, cijena je bila 300 KM po toni, međutim, sad su nam rekli da je 500 KM i još uvijek čekamo da nam ga isporuče”, napisala je jedna od nezadovoljnih Mostarki na Facebooku.

I dok se prošle godine u ovo vrijeme pelet mogao kupiti u velikom broju trgovina, benzinskih pumpi, specijaliziranih trgovina širom BiH, a njegova cijena nije prelazila 300 KM, ove godine situacija je potpuno drugačija. Tek rijetki ga uspijevaju nabaviti.

Zbog svega navedenog, velik broj stanovnika BiH razmišlja o alternativi, odnosno vraćanju na peći na drva, uvođenju grijanja na struju ili pak lož-ulje.

“Peć za pelet sam kupio prije dvije godine, platio sam je oko 3000 KM, a sad ne mogu naći energent kako bih je koristio. Ne mogu je ni prodati jer ko će je kupit ako se ne može na nju grijati”, priča jedan od sugovornika. Internetski oglasnik OLX.ba pun je oglasa u kojima se prodaju peći za pelet, piše Večernji list.

S druge strane, oglašivači koji nude pelet su rijetki. Kolika je potražnja, najbolje pokazuje podatak kako je u nešto više od mjesec dana samo jednom oglašivaču upućeno 90 pitanja o cijeni i mogućnosti dostave. Upiti su poslani iz svih dijelova BiH, od Brčkog, Sarajeva, Tuzle…

Kod drugog prodavača na istom internetskom oglasniku postavljena su 74 upita. Međutim, on ne vrši dostavu do Hercegovine. Problem je, navodno, nastao zbog izvoza peleta iz BiH.

Kompanija Woodland iz Drvara je 15. septembra prestala izvoziti pelet kako bi zadovoljila potrebe domaćih kupaca. Međutim, susreću se s nizom problema.

“Problem nam stvara što drugi peletari obećavaju ljudima pelet te, umjesto da poštuju dogovor, izvoze ga”, kazali su za Klix iz kompanije Woodland.

Situaciju su, tvrde, maksimalno iskoristili trgovci koji su kupili pelet po izvansezonskim, nižim cijenama, a prodaju ga po znatno višim.

“Naručili su u julu i avgustu te plaćaju po cijenama koje su tada bile aktuelne, a prodaju ga po 400-500 KM. Trgovci i sada traže pelet, ali se trudimo da ga prodajemo samo krajnjim kupcima koji imaju male peći. Također, susrećemo se i s visokim cijenama sirovine jer vlasnici pilana zbog visokih cijena u trgovinama misle da i proizvođači prodaju pelet po visokim cijenama. Kod nas je veleprodajna cijena peleta 330 KM plus PDV – navode iz ove kompanije.

Iz kompanije Hifa tvrde kako nemaju zaliha peleta i da ga uvoze, a da je cijena po kojoj ga prodaju formirana isključivo na načelima tržišne ekonomije.

“Moramo znati da peleta nema dovoljno ni u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji i drugim zemljama”, tvrde iz Hife.

Kada je riječ o alternativama peletu, prosječnom domaćinstvu koje ima centralno grijanje na drva potrebno je oko 1300 KM, za lož-ulje je pak potrebno dvostruko više novca. Mnogi tvrde kako je grijanje na električnu energiju trenutno jedna od jeftinijih opcija.

“Ako je cijena peleta 300 i više KM po toni, tada je isplativije grijati se na električnu energiju”, zaključio je sagovornik. (Izvor: Fokus.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar