Evo zašto ne trebate puniti mobitel preko noći

Većina vlasnika mobitela ima naviku puniti svoje telefone tokom noći. Ali, to nije dobro, tvrdi profesor s Cambridgea David MacKay. Prvo jer se mobitel napuni kroz nekoliko sati, a punjač ostaje uključen cijelu noć. Nekima je pak “uštekan” non-stop.

Profesor tvrdi da, ako ga isključujemo iz struje kada ne punimo mobitel, tokom jedne godine možemo uštedjeti energiju. Istraživanje je pokazalo da punjač dok je u struji troši 0,26 watta. Kada je mobitel priključen na punjač prosječna potrošnja struje iznosila je 3,68 watti. Kada je telefon napunjen, potrošnja pada na 2,24 watta. Što znači da se toliko troši tokom noći, bespotrebno, piše Phonearena.

Osim toga, tvrdi MacKay, za bateriju mobitela nije dobro da bude na punjaču nakon što je 100 posto napunjena jer će to skratiti njezin životni vijek, odnosno brže će se prazniti.

Posebno se to odnosi na litij-jonske baterije koje ima većina smartphonea. Pametni telefoni, naime, pogotovo ne bi smjeli biti na 100-postotnom punjenju dugo vrijeme. Stručnjaci kažu kako je, za što duži vijek trajanja baterije mobitela, najbolje puniti ga kraće po nekoliko puta.

Možda vam se svidi

Comments are closed.