Evo što svijet čeka u 2015. godini!

Kada gledamo na velike geopolitičke događaje koji su obilježili godinu na izmaku, možemo reći da je malo ko mogao predvidjeti što će se dogoditi. Ali dva analitičara svejedno su se poigrala mogućnostima koje su pred svijetom u sljedećoj godini.

Početkom ove godine tek su male naznake govorile da bi se mogli odigrati veliki geopolitički događaji koji su obilježili ovu godinu, poput pripajanja Krima Rusiji, ISIS-a kao najveće globalne terorističke prijetnje, bombardiranje Sirije i Iraka koje izvode zapadne koalicijske snage ili da bi ebola poharala tri afričke zemlje i pri tom uplašila svijet, prenosi dnevnik.hr.

A što bi mogli gledati na svjetskoj geopolitičkoj sceni sljedećih godinu dana, predviđaju Armin Rosen i Jeremy Bender koji detaljno prate događanja u svijetu za Business Insider.

Ono što vjerovatno zanima gotovo cijeli svijet jest – šta će biti i Islamskom državom i hoće li postati još i veća prijetnja.

Armin Rosen smatra kako će džihadisti izgubiti kontrolu u Mosulu. ‘SAD će nastaviti povećavati broj ‘savjetnika’ u Bagdadu dok će usavršavati ‘koordinaciju’ s Iranom u pripremama za iznenadnu borbu u glavnom iračkom gradu sredinom 2015. Napad SAD-a, Kurda, Iraka i Irana će rezultirati raspadom ISIS-a, ali neće u potpunosti poraziti skupinu’, napisao je Rosen.

I Jeremy Bender također smatra kako će ISIS oslabiti, naročito na Bliskom istoku. ‘Koncentrirat će se na terorističke aktivnosti u drugim državama, koji će biti slični onime što se posljednjih mjeseci događalo u Kanadi, Australiji, Francuskoj’, kaže Bender.

Snage ISIS-a bi veći značaj, smatra Bender, mogle dobiti u Libiji zbog čega bi se ondje mogle uplesti druge države. Kaos Libije zaprijetit će susjednim državama kao što su Tunis, Egipat, Alžir, zbog čega će i one djelovati. Ondje su zračne napade već izveli Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati. Sljedeće godine bi se mogle uključiti i europske države s obzirom na to da je Libija veoma blizu EU, mišljenje je Bendera.

I dok on smatra da će Obama i Turska surađivati kako bi stvorili tampon zonu na sjeveru Sirije, a taj zaključak izvlači iz rečenice Obame ‘da ulazi u četvrti kvartal, a u četvrtom kvartalu se štošta zanimljivo događa’, njegov kolega Rosen napominje da bi moglo doći do eskalacije odnosa Turske i Grčke.

‘Moglo bi doći do eksplozije tenzija između Grčke i Turske zbog spornih zaliha plina u Egejskom moru. Do kraja godine, vode sjeverno od Cipra bit će militarizirane vojnim snagama Turske i Grčke.

Eskalacija će zaustaviti svaki razgovor o izgradnji plinskih terminala na Cipru ili plinovoda na sjeveroistoku Mediterana. Ovo će zauzvrat pokolebati države da sankcioniraju rusku industriju energije što će koristiti Vladimiru Putinu’, piše Rosen.

Bender pak smatra kako će se odnosi Rusije i Zapada zaoštravati, a ‘Rusi bi mogli srušiti još koji putnički avion sljedeće godine’. Naveo je nekoliko primjera, a među njima i incident iz ožujka kada se ruski vojni avion gotovo sudario sa švedskim komercijalnim avionom koji je prevozio 132 putnika. Katastrofa je bila izbjegnuta zahvaljujući dobroj vidljivosti i pripremljenosti pilota putničkih aviona. Sličnih primjera iz ove godine je više, a što ih je više nad europskim nebom, veće su šanse da se ponovi nesreća s rušenjem MH17 sljedeće godine, smatra Bender.

Rosen još predviđa veliku glad u Južnom Sudanu. ‘Mirovni pregovori, pad proizvodnje nafte, međunarodne sankcije ostavit će Vladu Južnog Sudana u najnezavidnijem položaju od kad je država postala nezavisna 2011. Propuštene sezone uzgajanja hrane, prekinute linije opskrbe i povećanje cijena hrane dovest će do najgore krize gladi od velike gladi koja je 2011. pogodila Somaliju 2011. ‘, piše on.

U sljedećoj godini predviđa i smrt najdugovječnijeg predsjednika u alžirskoj historiji Abdelaziza Bouteflika koji nije viđen u javnosti već dugo. ‘Unatoč raširenim prosvjedima u Alžiru tokom Arapskog proljeća, njegova smrt mogla bi imati malo posljedica na zemlju čija je vojna vlada uspješno izolirala Alžir od kaosa kakav je nastao u susjednim zemljama’, napisao je Rosen.

Optimističan je što se tiče Afganistana. ‘Razvijat će se bolje nego je predviđeno. Društvena i politička dividenda ovogodišnjeg mirnog transfera moći na novog predsjednika Ashrafa Ghanija, uz odlazak američkih vojnih snaga i povećanje pakistanskih vojnih operacija protiv talibana koji djeluju s afganistanskog teritorija, spriječit će strmoglavo nazadovanje zemlje u propast kakvog se mnogi boje nakon što je NATO završio svoju misiju ondje’, zaključuje Rosen.

Izvor:Avaz

Možda vam se svidi

Comments are closed.