Evo šta sve povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Krvni ugrušci mogu izazvati niz veoma opasnih problema – od venske tromboze kad se ugrušak stvori u nozi do plućne embolije kad ugrušak završi u plućima.

Svaki od problema s krvnim ugrušcima potencijalno je smrtonosan, a slijedi i niz loših navika i neizbježnih situacija koje dodatno povećavaju šansu njihovog stvaranja.

Nedovoljno kretanje

Ako dane provodite u sjedećem položaju, bilo da je to u kolima ili pred računarom, povećavate šansu za dobijanje tromboze. Važno je ustati svakih pola sata do 40 minuta kako biste pojačali protok venske krvi. Čak samo protezanje i masaža stopala pomažu.

Trudnoća

Nažalost, trudnoća uzrokuje višak estrogena u ženskom tijelu, što može dovesti do pojačanja zgrušavanja krvi. Međutim, trudnoća dodatno opterećuje ženine noge i karlicu pa i vene u njima. Rizik nekog problema vezanog za krvne ugruške povećan je čak i do šest nedjelja nakon rađanja.

Kao i u prošlom primjeru, važno je kretati se – bez obzira na to radilo se o jogi, šetnji ili nekoj drugoj vježbi.

Visina i težina

Prevelika tjelesna težina povećava rizik venske tromboze zbog manjka aktivnosti i loše cirkulacije krvi. Međutim i visina može biti problem. Žene više od 168 centimetara i muškarci viši od 183 centimetara takođe imaju veću šansu za taj problem.

Nepravilan rad srca

Mnogi ljudi uopšte ni ne znaju da imaju problem sa srcem s obzirom na to da ne postoje simptomi, ali taj zdravstveni problem svejedno povećava šansu stvaranja krvnih ugrušaka. To se događa jer neravnomjeran rad srca ne uspjeva da potjera svu krv gdje bi trebalo da ide pa počinje da se skuplja u gornjoj srčanoj komori gdje može doći do nastanka ugrušaka. Ta vrsta ugruška ima šansu da ode u mozak i izazove udar.

Kontracepcijske pilule

Estrogen i progesteron u nekim kontracepcijskim pilulama mogu izazvati povećanje grušanja krvi i neke hormonalne terapije. Najpametnije je posavjetovati se sa svojim ginekologom u takvim slučajevima.

Rak

Kao da nije dovoljan sam po sebi, rak još i povećava šansu za stvaranje krvnih ugrušaka. Naravno, kako postoji veliki broj vrsta raka, to se ne događa kod svakoga već kod pacijenata koji imaju rak na mozgu, jajnicima, gušterači, debelom crijevu, želucu, plućima ili bubrezima. Neke vrste hemoterapije i lijekova za spriječavanje raka takođe mogu povećati šansu stvaranja krvnih ugrušaka.

Pušenje

Hemijska jedinjenja u cigaretama mogu izazvati štetu na krvnim sudovima, a to povećava mogućnost nastanka tromboze. Pušenje je takođe štetno po zdravlje na niz drugih načina pa je najpametnija stvar pokušati riješiti se te štetne navike.

Hirurški zahvati

Sve operacije, ali posebno one na kukovima, donjem dijelu trbuha ili nogama povećavaju šansu stvaranja krvnih ugrušaka. Dio je problema nedovoljno kretanja, ali tu je i dodatni problem rana koje povećavaju šansu povrede krvnih sudova.

Godine

Tromboza se može dogoditi bilo kad, ali što ste stariji, to je šansa veća. Ako imate više od 60 godina, u prilično ste riskantnoj grupi – svaka hiljadita osoba ima po jedan ugrušak godišnje. Nakon 70. godine broj ugrušaka u prosjeku se povećava na pet godišnje.

Porodična historija bolesti

Neki su zdravstveni problemi nasljedni. Među njima postoji nekoliko koji povećavaju mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka. Takve nasljedne bolesti uglavnom postaju problem samo u kombinaciji s nekim od drugih do sada navedenih činilaca.

Genetski nasljedne bolesti bubrega i problemi s velikom venom koja ide iz donjeg dijela tijela do srca najčešći su krivci za povećanu šansu ugruška, ali manjak proteina C i S takođe vas čine potencijalnom žrtvom ugrušaka. (Vijesti.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply