Evo šta se dešava u našem tijelu kad kombinujemo kafu i cigarete

Kafa generalno ne škodi vašem organizmu. S druge strane o štetnosti cigareta znate već mnogo toga. Da li ste se zapitali kako ove dvije navike u kombinaciji utiču na vaše zdravlje?

Veće doze kafe vremenom mogu da smanje gustinu kostiju. Ipak, ukoliko svakodnevno unosite oko 1.000 mg kalcijuma i volite da pijete kafu, ne treba da se plašite, piše 24sata.

Šta se dešava u tijelu kada popijemo ovaj napitak? Kofeinu treba oko sat vremena da počne da djeluje na vas (manje ako vam je želudac prazan) i njegovo dejstvo obično traje od četiri do šest sati. S obzirom da je kofein stimulans, dosta ljudi pošto popiju kafu osjete pojačanu budnost, krvni pritisak im skoči, a otkucaji srca se ubrzaju. Ukoliko pretjerujete sa kafom, vremenom ćete postati nervozni, neispavani, dehidrirani, umorni.

S druge strane kada udahnete dim cigarette, kažnjavate pluća katranom i mnogim drugim gasovima, kao što je ugljen monoksid. Nikotin utiče na centralni nervni sistem kao stimulans. Kada zapalite cigaretu, nivo šećera u krvi vam blago raste, zbog čega ćete osjetiti trenutni priliv energije, ali ona će za čas nestati i onda ćete biti veoma umorni i nervozni, pa ćete ubrzo čeznuti za sljedećom dozom.

Nikotin skuplja krvne sudove i ograničava protok krvi, što na duge staze može da dovede do oštećenja arterija. S obzirom da i muški i ženski orgazam zavisi od protoka krvi, nikotin utiče i na vaš seksualni život.

– Kafa u kombinaciji sa cigaretom nije dobra zato sto se na taj način zakiseljava organizam, a poenta je da uspostavimo acidobaznu ravnotežu organizma, pa je poželjno unositi alkalnije namirnice. Sama kafa čini da se organizam zakiseli, a ako na to dodamo i cigaretu, onda je kiselost još veća. Ukoliko smo ljubitelji kafe, a vjerujem da većina jeste, onda se preporučuje konzumiranje kafe pola sata poslije doručka i pola sata poslije ručka – kaže nutricionista Gordana Đorđević.

I kafa i cigarete su stimulansi, ali dok jedna stvar ograničava protok krvi, druga ga ubrzava i povećava. To ne zvuči baš najbolje. U kombinaciji, kafa i cigarete dodatno opterećuju srce. Organizam počinje da radi protiv sebe i stvara se ambijent za neproporcionalni gubitak energije i pojavu depresije koja onda uzrokuje fiziološku i psihičku želju da se nastavi s konzumacijom kafe i cigareta. Samim tim se povećava zavisnost od obje stvari.

Ukoliko želite da to spriječite, stručnjaci savjetuju da počnete da vježbate ili da povećate intenzitet svojih treninga.

Možda vam se svidi

Comments are closed.