Evo šta djevojčice u Nepalu trpe zbog menstrualnog ciklusa

Svaki mjesec Ultara Saud (14) napušta porodični dom i odlazi u brda Himalaja.

Tamo je dočekuje hladnoća male usamljene kuće u kojoj mora da provede nekoliko dana. Ovo je praksa koja se primenjuje u selima širom Nepala, uzrok je krajnje neočekivan i neopravdan, piše Blic.

Vijekovima stara tradicija, poznata kao chaupadi, smatra da su žene  tokom menstrulanog ciklusa nečiste i da donose nesreću. Praksa zasnovana na njoj ne mimoilazi ni djevojčice.

Za ljude u Nepalu menstracija je dovoljan razlog da se djevojčice proglase nepoželjnim u svojim selima i da budu izložene napadima životinja, niskim temperaturama i drugim opasnostima.

Fotograf Naveš Čitrakar je februara prošle godine posjetio selo Legudsen u Nepalu i fotografijama pokazao koliko je ova praksa opasna.

Ovo selo se nalazi u zapadnom Nepalu, opravdanje za ovu prasku se pronalazi u hindu religiji koja kaže da kršenje pravila dovodi do gubitka stoke i loše žetve. To znači da ako bi žene i djevojčice tokom ciklusa ostale u selu, svi ostali bi “zbog te žrtve ” izgubili sredstva za život.

Tokom ciklusa “nepoželjne” žene i djevojčice ne smiju da dodiruju stoku, da koriste javne izvore vode, niti da pomisle da budu dio nekog većeg skupa.

Dok borave u kućama u brdima, pojedini članovi porodice im donose hranu, osoba koja donosi hranu nikako ne smije da dodirne posuđe iz kojih izolovana žena ili djevojčica jede.

Nerjetko se dešava da žene okarakterisane kao nepoželjne plate životom, u njihove kuće mogu lako da uđu divlje životinje, a često su na meti silovatelja.

Dešavalo se da su neke izgorile u požaru jer kuće u kojima borave tokom ciklusa nisu nimalo bezbjedne.

Prema zvaničnim podacima, do sad je zbog ove prakse sedam žena izgubilo život, smatra se da je ovaj broj veći.

Iako je sud u Nepalu 2005. godine ovu praksu proglasio nezakonitom, ona se i dalje primjenjuje u nekim dijelovima Nepala.

Možda vam se svidi

Comments are closed.