Evo ko su SDP-ovi nosioci listi za oktobarske Opšte izbore…

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a koja je održana u subotu, 5. jula, potvrđene su izborne liste za predstojeće Opšte izbore u oktobru. I na ovim izborima SDP BiH će imati kandidate za sve nivoe vlasti u BiH, a u odnosu na prošle Opšte izbore iz 2010. godine, struktura listi je doživjela određene promjene

Iz ove stranke stigla je potvrda za sljedeće nosioce listi:

Za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH sa područja Federacije BiH nosioci listi su premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača (izborna jedinica 1), ministar pravde FBiH Zoran Mikulić (izborna lista 2), predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija (izborna lista 3), Mirsad Mešić (izborna lista 4), zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (izborna lista 5), dok je Mirsad Đapo nosioc lite u izbornoj jedinici 2 iz RS-a.

Za Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u izbornoj jedinici 3, nosioc liste je aktuleni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, u izbornoj jedinici 7 federalni ministar obrazovanja Damir Mašić, u izbornoj jedinici 8 ministar za boračka pitanja FBiH Zukan Helez, premijer FBiH Nermin Nikšić nosioc je luste u izbornoj jedinici 9, a Svetozar Pudarić u izbornoj jedinici 11.

Nosioci liste za skupštine kantona u FBiH su: Dževad Hadžić (Tuzlanski kanton), Munib Husejnagić (Zeničko-dobojski kanton), Emir Frašto (Bosansko-podrinjski kanton), Senad Selimović (Srednjobosanski kanton), Aner Žuljević (Hercegovačko-neretvanski kanton), Ivan Boban (Zapadnohercegovački kanton) i Dževad Bećirović (Kanton Sarajevo).

Inače, kako je saopšteno na sjednici Glavnog odbora SDP-a, za ovogodišnje Opšte izbore na listama je prisutno pet posto više mladih ljudi i pet posto više žena, dok je iz reda Ostalih, kandidata za ove izbore više za dva posto.

Kandidatske liste imaju ukupno 593 kandidata, a od tog broja 356 kandidata su Bošnjaci, 104 su kandidata iz reda hrvatskog naroda, 88 kandidat iz reda srpskog naroda, dok 44 kandidata dolaze iz reda Ostalih. Na listama se nalazi 343 muškarca, 251 žene i 199 mladih osoba.

 DEPO PORTAL

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.