Evo kako varaju na benzinskim pumpama u FBiH: Inspektori izrekli 70 prekršajnih naloga u visini od 119.000 KM

Inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP), tržišne inspekcije i inspekcije za kontrolu kvaliteta tečnih naftnih goriva FBiH tokom kontrole u maju i junu uočili su da pojedini trgovci označavaju određene robne marke tečnih naftnih goriva svojim internim oznakama, piše Dnevni avaz.

– Trgovci naftnim derivatima, da bi skrenuli pozornost na sebe, u suprotnosti sa zakonskim odredbama, počeli su označavati goriva kao dizel euro 4, dizel euro 5, Q max dizel BAS EN 590, Q max premium bezolovni benzin 95 BAS EN 228, dizel euroclass euro aditirano premium gorivo i mnoge druge oznake – upozoravaju inspektori.

Iz FUZIP-a naglašavaju da se stavljanjem nove oznake određuje i nova cijena, pa su tako, dodaju, potrošači došli u situaciju da ne znaju šta je dobro, a šta loše gorivo i za njih je vodilja kvaliteta goriva bila samo cijena. U kontekstu tih nezakonitosti inspektori su donijeli 35 rješenja o zabrani nedopuštene trgovine uglavnom trgovcima koji imaju benzinske pumpe na više lokacija i u više kantona na prostoru FBiH, za šta im je izrečeno 70 prekršajnih naloga u visini od 119.000 KM, objavio je Avaz.

Comments are closed.