Evo kako se krade od dijaspore: Kradu strane tablice s vozila, a vlasnici ih otkupljuju za 500 eura

0

Istražitelji Policijske uprave Centar Sarajevo suočavaju se sa do sada neviđenim načinom krađe. Zapravo se radi o kombinaciji krivičnih djela iznude i krađe.

Naime, u sarajevskom naselju Ciglane u posljednja tri dana dogodilo se najmanje pet prijavljenih krađa registarskih oznaka. Žrtve su osobe koje su u posjeti Sarajevu, a žive u inozemstvu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ucjenjivački poziv

Počinilac računa da se kratko zadržavaju u Sarajevu. Kontaktira ih na njihov broj telefona i traži otkup za tablice, a cijena je, kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, 500 eura, prenosi Avaz.ba.

Istražitelji koji rade na slučaju zasigurno misle da su vozila tipovana iz bližeg okruženja vlasnika, jer lopov ih veoma brzo kontaktira na njihove brojeve.

Onaj koji tipuje vozilo zna i broj telefona ili Facebook profil te vlasnici budu kontaktirani i putem aplikacije Messenger. Za sada je prijavljeno pet slučajeva, ali se strahuje da ih je više te da su mnogi vlasnici zbog žurbe da se vrate u matične države radi obaveza, platili ucjenu.

Pet slučajeva

Interesantno je da su sve tablice ukradene u naselju Ciglane. Stoga se sumnja da tiper živi u ovom naselju ili barem tu provodi dobar dio dana.

Do sada je nasjelo nekoliko vlasnika iz Češke, Austrije i jedan iz Belgije.

Žrtva je bio i Amir Spahić, bivši igrač Željezničara. S njegove Škode skinute su austrijske registarske oznake. Fudbaler je to prijavio policiji. Ucjenjivač ga je zvao i tražio novac. Istražitelji su bili spremni da mu pripreme klopku, ali igrač je odustao od toga te je pričekao nove tablice, koje su stigle za tri dana.

Kako saznajemo, i ostali koji su prijavili nestanak tablica, iz nepoznatih razloga odustali su od prijave.

Ovo je biznis

Pretpostavlja se da tablice kradu sitni kriminalci s kojima glavni ucjenjivač dijeli plijen.

Kako je otkrio izvor, vlasnika kontaktira muškrac koji kaže: “Slušaj, ovo je biznis, ja sam biznismen, imam tvoje tablice i znam da moraš ubrzo nazad.”

Zatim kaže da će ga uskoro ponovo pozvati te mu kazati lokaciju gdje da ostavi novac. Kada novac bude donesen, ponovo ga kontaktira i kaže mu gdje su tablice.