Evo kako izgledaju snježni oblaci iznad BiH: Saznajte kada nas očekuje ljepše vrijeme

Snježno nevrijeme koje je zahvatilo BiH, osim aktiviranja brojnih klizišta i porasta vodostaja rijeka, otežalo je i kretanje na putnim pravcima, a pogotovo na planinskim prevojima. U skoro svim dijelovima Bosne i Hercegovine snijeg pravi velike probleme.

Popularni i relativno precizni meteo servis Accuweather objavio da u naredna tri dana u svim dijelovima Bosne i Hercegovine očekuju snježne padavine, a od ponedjeljka bi trebalo biti sunčano vrijeme.

Uvjerite se sami kakvo vrijeme Accuweathet predviđa u narednih mjesec dana:

prognoza-accu-weather11Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda  sutra će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno većinom sa snijegom, u sjevernim područjima Bosne u nizinama i sa susnježicom i kišom. Očekuje se novih 10 do 30 litara padavina po metru kvadratnom. Na jugu Hercegovine od jutarnjih sati bez padavina. Temperatura zraka uglavnom između – 3 i 3 stepena, na jugu Hercegovine od 3 do 7 stepeni Celzijusa.

U subotu će u Bosni i Hercegovini biti oblačno. U većem dijelu Bosne slab snijeg, u sjeveroistočnim područjima kiša. U Krajini i Hercegovini bez padavina. Najniža jutarnja temperatura zraka između – 5 i 0 stepeni Celzijusa, na jugu Hercegovine od 1 do 4 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između – 2 i 4 stepena, na jugu Hercegovine od 5 do 9 stepeni Celzijusa, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U nedjelju će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između – 5 i 0 stepeni, na jugu Hercegovine od – 2 do 3 stepena Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka između 0 i 5 stepeni, na jugu Hercegovine od 7 do 11 stepeni Celzijusa.

Na svim magistralnim cestama u Federaciji BiH, posebice na područjima zahvaćenim snježnim padalinama, proglašeni su zimski uvjeti za vožnju i obvezna upotreba zimske opreme, priopćeno je iz AMSBIH-a.

Ovisno od situacije, prometna policija će u suradnji sa zimskom službom procijeniti na kojim dionicama će se ograničiti i zabraniti promet za pojedine kategorije vozila.

Također, prometna policija će isključivati iz prometa vozila koja ne posjeduju odgovarajuću zimsku opremu.

Zbog snježnih nanosa za sav promet zatvorene su dionice M-15 Livno – Šujica – Tomislavgrad, M-15 Glamoč – Mliništa, M-16 Kupres – Šujica, R-415 Kupres – Šipovo, R-418 Prozor – Tomislavgrad i R-419 Mihalji – Blidinje.

Na dionici MM-16 Bugojno – Kupres (preko Koprivnice), M-17 Sarajevo – Konjic (preko prevoja Ivan) i M-19 Vlasenica – Han Pijesak (preko prijevoja Han Pogled) obustavljen je promet za kamione s prikolicom i tegljače, dok ostala vozila moraju koristiti zimsku opremu.

nebo-iznad-bih22

U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog ugaženog snijega, a na dionicama u južnim krajevima kolnici su mokri i skliski.

Vozače upozoravamo na jake bočne udare vjetra koji mjestimice stvaraju snježne nanose na području zapadne i jugozapadne Bosne.

Obvezna je upotreba lanaca za teretna vozila i tegljače na dionicama preko planinskih prijevoja.

Vozačima savjetujemo da na put ne kreću bez zimske opreme te ukoliko je moguće da odgode putovanje.

Zbog klizišta, potpuno je obustavljen promet na dionici M-4 Simin Han – Kalesija (u mjestu Babajići). Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava.

Na M-16.2 Jablanica – Slatina zbog ulegnuća kolnika, promet se odvija usporeno.

Zbog aktiviranja klizišta obustavljen je promet na R-418b Konjic – Lišičići – Buturović Polje – Prozor (dionica Pokojište – Kralupi).

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za vozila čija ukupna masa prelazi 12 t i čija dužina prelazu 8 metara.

Zbog izvođenja radova na dionici M-14 Kostajnica – Dubica u mjestu Vrioci, promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, promet se preusmjerava na privremenu obilaznicu u blizini.

Zbog izvođenja radova na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina (u mjestu Seljublje), zabranjen je promet teretnih vozila preko 3,5 t, dok se na dionici M-18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica, zbog klizišta promet odvija usporeno jednim prometnim trakom.

Na R-425 Hamzići – Čitluk – Žitomislići (dionica Hamzići – Tromeđa) u mjestu Donji Ograđenik, zbog oštećenja kolnika zabranjuje se promet autobusima i teretnim vozilima ukupne težine preko 5t. Za vrijeme obustave, alternativni pravci su: Tromeđa – Ljubuški – Grude – Široki Brijeg i Tromeđa – Mostar – Široki Brijeg.

Sporije odvijanje prometa zbog radova može se očekivati na dionicama:

– M-4 Tuzla – Šićki Brod,
– M-6 Ljubuški – Čapljina,
– M-6.1 na ulazu u Široki Brijeg (raskrižje M-6.1 i R-425),
– M-16 Jajce – Banja Luka (na lokacijama Lučina i Bočac),
– M-17 Doboj – Šešlije,
– R-425 Čapljina – Međugorje (Zvirovići).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić zabrana je prometa za teretna vozila i tegljače.

 

Autor: A. VREBAC

Možda vam se svidi

Comments are closed.