Europa na meti: Teroristi oružje nabavljaju podzemnim kanalima iz Hrvatske?

Na opasnost od stizanja tzv. pješačkog oružja (small arms) s područja zemalja bivše Jugoslavije na ulice zapadanoeuropskih gradova, gdje bi se koristilo u obračunima u miljeu organiziranog kriminala, ali i mogućim terorističkim napadima, razne mjerodavne institucije zapadnoeuropskih zemalja upozoravaju već puna dva desetljeća, piše Jutarnji.hr.

Dok su u razdoblju prije toga, zbog ratovanja, ali i međunarodnog embarga na uvoz oružja, zemlje nastale raspadom SFRJ bile veliki uvoznik oružja, prestankom ratnih sukoba situacija se stubokom promijenila pa su te iste zemlje ostale s ogromnim viškovima vojne opreme, ali i naoružanja u kućnim arsenalima.
Na taj način zemlje poput Hrvatske, BiH i Srbije postale su pravi mali rezervoari oružja u samome srcu Europe. Dodatna upozoranja da bi se takva vrsta trgovine mogla intenzivirati počela su se pojavljivati kada je prije godinu i pol Hrvatska postala članicom EU-a. Zapadnoeuropski sigurnosni analitičari koji se bave tom problematikom tada su se počeli pribojavati da će otvaranje granica prema Hrvatskoj zapravo rezultirati pravom poplavom ilegalnog naoružanja na ulicama zapadnoeuropskih gradova.
Ono što ih je posebno plašilo i što ih još plaši je mogućnost krijumčarenja vojnog pješačkog naoružanja i eksplozivnih sredstava koji se ne mogu legalno kupiti nigdje u Europi, a čiji bi efekt u obračunima uličnih bandi ili terorističkim napadima bio jako razoran. Konkretno, riječ je o automatskim puškama, kratkim strojnicama, ručnim bombama, raketnim bacačima i slično. I nedavni krvavi događaji u Parizu ponovno su aktualizirali ovaj problem jer je utvrđeno da dio naoružanja kojim su se koristili teroristi potječe s područja bivše SFRJ.
U kontekstu toga vjerojatno treba sagledati i nedavne dvije zapljene naoružanja u Varaždinu i Splitu. Dok se za pošiljku u Varaždinu još ne zna konačno odredište, iako je policija izjavila kako je moguće da je bilo namijenjena teroristima, u javnost su procurili podaci da je pošiljka iz Splita , u kojoj su navodno bili i raketni bacači, bila namijenjena miljeu motociklističkih bandi na području Nizozemske i Belgije. No, često takve kriminalne grupe znaju biti samo medij za daljnju preprodaju oružja, koje zna završavati i u rukama terorista. Za razliku od optužbi da je oružje zaplijenjeno u Dobranjama prije 15 godina bilo namijenjeno radikalnoj frakciji IRA-e, a koje nisu dokazane, puno je puta oružje doista završavalo u rukama terorista, objavio je Jutarnji.hr.
Možda vam se svidi

Comments are closed.