EU uoči zime namijenila dodatna dva miliona eura za pomoć migrantima u BiH

Evropska unija namijenila je dodatna dva miliona eura za pomoć migrantima u Bosni i Hercegovini gdje ih, kako se zima približava, veliki broj boravi u neuslovnim smještajima, bez hrane, vode, struje, higijenskih i drugih potrepština.

Kristos Stajlianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama, kazao je kako, očekujući zimu, pojačavaju podršku kako bi njihovi humanitarni partneri mogli pružiti više pomoći onima kojima je najpotrebnija.

– Naša pomoć biće usredotočena na hitnu zdravstvenu zaštitu i distribuciju vreća za spavanje, toplih jakni, hrane i lijekova. Ključno je da vlasti hitno osiguraju dodatni smještaj kako bi se osigurali dostojanstveni životni uvjeti migranata i izbjeglica u zemlji – kazao je Stajlianides.

Evropska unija je od vlasti BiH zatražila prijedloge novih lokacija za smještaj izbjeglica i migranata, napominjući kako je to hitno potrebno zbog približavanja zime. Nadalje, napominju kako osobe koje borave u neadekvatnim uslovima poput mjesta Vučjak moraju biti hitno smještene u odgovarajući smještaj.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je poručio kako sredstva Evropske unije od 30 miliona eura ne mogu biti u opticaju dok se ne osiguraju odgovarajuće lokacije za smještaj migranata, jedna na području Krajine, a druga na području centralne Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini se, prema trenutnim procjenama, nalazi između 6.000 i 8.000 izbjeglica i migranata kojima je potrebna pomoć, većinom u Unsko-sanskom kantonu. Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, gotovo polovica migranata i izbjeglica živi izvan objekata. Otprilike 3.300 smješteno je u pet privremenih prihvatnih centara koje finansira EU.

Pomoć EU će se usmjeravati preko UN-ovih agencija i nevladinih organizacija koje već pružaju pomoć na terenu.

– Od 2018. godine EU je dosad dala 36 miliona eura za rješavanje izbjegličke krize u zemlji, što uključuje više od 30 miliona eura finansiranja posebnih mjera najavljenih u 2018. i 2019. u okviru instrumenta pretpristupne pomoći – stoji u saopštenju Evropske komisije.

Navode da je Evropska unija pored toga, od 2007. godine, dodijelila Bosni i Hercegovini sredstva u iznosu od 24,6 miliona za području azila, migracija i upravljanja granicama. To uključuje podršku za prihvatne ustanove, sanitarnu zaštitu, hranu, odjeću i pružanje obrazovanja u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć.

Bosna i Hercegovina je takođe imala koristi od regionalnog programa ‘Podrška upravljanju migracijama osjetljivim na zaštitu’ vrijednog do 14,5 miliona eura, prenosi “Klix“.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar