"Eto vam prokleta Muhamedova karikatura" – Autor plakao nakon štampanja novog broja Charlie Hebdoa

Preživjeli članovi redakcije francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo danas su održali prvu zvaničnu konferenciju za medije uoči izlaska novog broja magazina na čijoj se naslovnici nalazi crtež poslanika Muhameda.

“Trebala nam je naslovnica koja će nas nasmijati. Imao sam crtež poslanika Muhmeda koji je držao natpis #JeSuisCharlie i plakao… Iznad njega sam napisao: ‘Sve je oprošteno’. I zaplakao sam. Crtao sam i plakao i imali smo našu prokletu naslovnicu. Žao mi je, opet smo ga nacrtali”, kazao je na današnjoj konferenciji za medije kroz suze karikaturista magazina Charlie Hebdo Renald Luzier Luz, koji je taj dan na posao došao kasnije i izbjegao masakr u kojem je ubijeno 10 njegovih kolega.

charlie

U toku obraćanja medijima nekoliko je puta ponovio kako napadači “nisu imali smisla za humor”.

Prvo Charlie Hebdo izdanje nakon masakra u kojem je ubijeno 10 članova redakcije ovog satiričnog magazina bit će štampano u tri miliona primjeraka i izlazi u srijedu. Magazin će biti dostupan na tri jezika – engleskom, španskom i arapskom.

(Foto: Twitter)

“Teroristi koji su nas napali su i sami nekad bili djeca, crtali su baš poput nas, kao što to sva djeca rade. U određenom periodu života izgube smisao za humor i prestanu biti djeca”, kazao je Luz.

Dodao je kako se ne brine zbog naslovnice budući da “vjeruje da su ljudi pametni i kako će je shvatiti”. Izrazio je nadu da će oni koji podržavaju magazin nastaviti izražavati svoju slobodu mišljenja.

“Ako magazin možemo sačuvati na životu, onda živima čuvamo i te ideje… ako možemo nastaviti da crtamo, bilo gdje na svijetu, onda smo zaista pobijedili. Ja sam još uvijek Charlie. Ja sam policajac, ja sam židov, ja sam musliman. Također, ja sam i ateista. Ovi teroristi su željeli mržnju među ljudima, kao i među onom skupinom za koju misle da ih brane”, kazao je Luz.

klix

Možda vam se svidi

Comments are closed.