Esper: Rusija nije uspjela destabilizovati Balkan

Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nijesu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je američki ministar odbrane Mark Esper.

On je krajem jula položio zakletvu, nakon što je Senat 23. jula potvrdio njegov izbor. Esper je kazao da misija KFOR, u kojoj učestvuju i crnogorski vojnici, i “dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope.

Upitan što vidi kao glavne izazove na Zapadnom Balkanu i kakva će biti uloga Pentagona u rješavanju tih izazova, Esper je kazao da je “Zapadni Balkan važan za Evropu koja je cjelovita, slobodna i u miru sa susjedima.

Za šefa Pentagona najbolji dokaz za to je Crna Gora.

“Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nijesu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji”, ocijenio je šef Pentagona.

Region Balkana, ocjenjuje Esper, pod uticajem je migracionih tokova i radikalizacije, što, predstavlja izazov za sposobnost pojedinačnih nacija da odgovore na domaćem nivou, istovremeno čuvajući odbrambene obaveze.

“Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, reagovalo na rizike radikalizovanih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom svijeta”, rekao je Esper pred Odborom Senata.

Na pitanje o značaju NATO misije KFOR u održavanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, Esper je rekao da uloga misije na Kosovu ostaje presudna za sigurnost i stabilnost regiona.

“KFOR je i dalje osnovni element koji omogućava postojanje stabilnog i sigurnog okruženja na Kosovu. Istovremeno omogućava da se potrebne institucije i procesi u zemlji nastave održavati. KFOR omogućava sprovođenje desetogodišnjeg plana
tranzicije Kosovskih bezbjednosnih snaga zajedno sa stalnim naporima ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. KFOR i dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao “bure baruta Evrope”, ocijenio je Esper.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar