Esencijalna lista jeftinija, neki lijekovi bez recepta skuplji

Situacija s lijekovima u našoj zemlji i dalje je dosta neuređena. Iako je Pravilnikom, kojim se definiše način oblikovanja i kontrole veleprodajnih cijena lijekova, koji je donijela Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, uvedeno više reda u prometu lijekova sa esencijalne liste, farmaceuti s druge strane povisili su cijene ostalih lijekova. Teško je tačno reći da li su građani direktno na dobitku, ali stručnjaci tvrde da će ukupni efekti primjene Pravilnika biti pozitivni. Ovim pravilnikom BiH prvi put ima regulisane jedinstvene veleprodajne cijene lijekova na svom tržištu.

Novi pravilnik – nove cijene. Lijekovi sa esencijalne liste bit će jeftiniji, tvrde u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva. Ističu da su cijene sa esencijalne liste niže, te najavljuju uštede od 62 miliona maraka. S druge strane, farmaceutska industrija povisila je cijene pojedinih lijekova koji se izdaju bez recepta.

“Bezreceptni lijekovi koji nisu obuhvaćeni pravilnikom su 15 posto našeg tržišta i određeni među njima su poskupjeli. Na taj način je farmaceutska industrija pokušala djelimično kompenzovati umanjenje profita“, kaže Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije za lijekove BiH.

Tako će građani, između ostalih, tablete protiv bolova “Midol” plaćati 80 feninga više, “Aspirin” 90 feninga više.

Struka pozdravlja donošenje Pravilnika, ali zamjera što nije učestvovala u njegovoj izradi. Upozoravaju da bi moglo doći do neštašice određenih lijekova.

“Past će cijene lijekova iz onkološke palete i nekih tzv. pametnih bioloških preparata. Postavlja se pitanje da li kompanije koje su izumitelji tih preparata mogu snabdijevati bh. tržište po niskim cijenama“, kaže Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.

Zbog različite maloprodajne marže među entitetima građani Federacije i dalje će skuplje plaćati lijekove. A inače je poznato da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji.

“Pacijenti neke od najskupljih lijekova kupuju u Srbiji, Hrvatskoj ili čak Sloveniji. Najčešće u Srbiji. Naprimjer, lijek za multiplasklerozu ovdje košta oko 950 eura, a skoro 50 posto je jeftini u obližnjem Priboju, u Srbiji”, navodi Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Iz sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH kažu da, iako Pravilnik ne štiti potrošače direktno, kroz niže cijene lijekova sa esencijalne liste i uštede od 62 miliona maraka, koje će biti uložene u zdravstvo, građani će imati bolji kvalitet zdravstvenih usluga.

Možda vam se svidi

Leave A Reply