Erdogan se vraća na čelo AK Partije

Nakon uspješno provedenog referenduma o ustavnim promjenama, kojim su turskom predsjedniku date mnogo šire ovlasti, rukovodstvo vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Partija) jednoglasno je usvojilo odluku o obnavljanju članstva u stranci za osnivača te stranke Recepa Tayyipa Erdogana, prenose turski mediji.
Izvršno vijeća AK Partije (MKYK) je održalo sastanak u sjedištu stranke u Ankari, kojim je predsjedavao predsjednik stranke i turski premijer Binali Yildirim.

Portparol AK Partije Yasin Aktay, nakon sastanka, je saopćio kako su članovi Vijeća jednoglasno izglasali odluku da se organizira novi sastanak u sjedištu stranke na kojem će biti obnovljeno članstvo u stranci turskog predsjednika Erdogana.

– Na današnjem sastanku je donesena i odluka o organiziranju trećeg vanrednog kongresa AK Partije za 21. maj – kazao je Aktay.

Ističući kako je kongres AK Partije odveć u pripremi, Aktay je kazao da će na kongresu biti održani i izbori za rukovodeće organe stranke, a planiran je i izbor turskog predsjednika Erdogana na poziciju predsjednika te stranke.

Erdogan je AK Partiju napustio u avgustu 2014. godine po izboru na funkciju predsjednika države, a nedavno održani referendum, na kojem su turski birači podržali provedbu ustavne reforme, omogućava Erdoganu vraćanje u stranku.

Ustavna reforma u Turskoj predviđa prelazak s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja u zemlji i omogućava predsjedniku države da bude i aktivni član političke partije, što do sada nije bio slučaj.

Možda vam se svidi

Leave A Reply