Erdoğan objavio bojkot američke elektronike

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) izjavio je danas da će Turska bojkotovati američku elektronsku robu, što je novi znak pogoršanja odnosa dvije zemlje.
Veze su narušene hapšenje američkog pastora Endrua Bransona u Turskoj, kao i pitanjem američkih carina i odlukom Ankare da kupi rusko oružje.

Erdoan je rekao da je važno zadržati čvrst politički stav u diplomatskom sporu sa SAD-om i uprkos velikom padu vrijednosti nacionalne valute lire, prenio je “Sputnjik”.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) nedavno je saopćio da je odobrio povećanje carina za dva puta na turski čelik i aluminijum.

Erdoan je upozorio da bi Turska mogla da potraži “nove prijatelje i saveznike” zato što Vašington pokazuje nepoštovanje prema njegovoj zemlji.

On je dodao da je odluka o carinama u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Amerika je prethodno uvela sankcije pojedinim članovima turske administracije zbog hapšenja Bransona, koji je osumnjičen za povezanost sa pokretom imama Fetulaha Gulena, optuženog za organizovanje pokušaja vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Možda vam se svidi

Leave A Reply