Epidemija ospica među azilantima iz BiH?

Njemačka se suočava sa epidemijom vodenih ospica, a samo u januaru su registrovana 254 slučaja u Berlinu, piše Washingtonpost.com, prenosi agencija Patria.

U SAD je tokom januara zabilježeno 100 slučajeva. No, izgleda da njemački stručnjaci nisu zabrinuti i navode da je stopa imunizacije Njemaca jednostavno preniska. Ovo nije prvi put da je zabilježena epidemija ospica.

Njemački stručnjaci smatraju da jedna trećina vakcinisane djece ili nema dovoljnu imunizaciju (što zahtijeva i drugu vakcinu) ili su vakcinisani prekasno. Najveći broj oboljelih su odrasli ljudi što može uzrokovati komplikacije zbog djece.

Epidemija među azilantima

Lokalne vlasti u Njemačkoj prvi put su primijetili val infekcije prošlog oktobra među azilantima iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine. Povećan broj slučajeva je u činjenici da je tokom rata u BiH prekinut ciklus vakcinacije, a skoro svi su rekli da nisu vakcinisani, javlja Patria.

Institut Robert Koch preporučio je vlastima da stave naglasak na vakcinaciju izbjeglica koji su u Njemačku došli iz BiH.

Možda vam se svidi

Comments are closed.