Epidemija krzamaka prijeti Kaknju

U FBiH, tačnije u Općini Bugojno pojavili su se morbili u epidemijskoj formi, koji prijete vrlo brzo da se rašire i na područja I u drugim općinama. Tako su se morbili pojavili i na području općine Kakanj, te da je do danas prijavljeno četiri slučaja.

Nakon inkubacije od 10-12 dana javlja se temperatura, kijavica, kašalj i crvenilo očiju. Osip se javlja 3-4 dana nakon toga najprije iza ušiju, po licu,vratu i prsima. Zaraznost je preko 90%. Prenosi se direktnim kontaktom i kapljičnim putem u zatvorenom prostoru. Oboljeli su najzarazniji 4 dana prije i 4 dana poslije izbijanja osipa.

U cilju sprječavanja pojave morbila neophodno je imunizirati djecu, jer je to jedini i najvažniji način sprečavanja nastanka bolesti. Sva djeca od 1 do 5 godina trebaju imati u svom imunizacinom kartonu jednu dozu MRP vakcine, dok djeca od 6 do 14 godina trebaju imati u svom imunizacinom kartonu dvije doze MRP vakcine, te se mole roditelji  da to obavezno provjere i vakcinišu svoju djecu kako bi ih zaštitila. Inače je imunizacija zakonska obaveza, te se apelira na roditelje da vakcinišu svoju djecu na vrijeme prema važećem kalendaru imunizacije.

kakanj-x/Dom zdravlja Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.