Emanuel Makron SAD i EU više ne dijele iste ciljeve

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) dao je dramatičan intervju za “The Economist”, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Evropa na rubu ponora.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Makron je u intervjuu upozorio evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

– Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na rubu ponora – kazao je Makron pa dodao kako Evropa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

– U protivnom, Evropa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu – rekao je Makron.

– Više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD i saveznika u NATO-u i trenutno prisustvujemo agresiji partnerske Turske u zoni u kojoj su, bez koordinacije, naši interesi na kocki – ustvrdio je Makron.

– To što se događa je golemi problem za NATO – poručio je francuski predsjednik.

– Angažirali smo se u borbi protiv Islamske države. Paradoksalno je što američka odluka i turska ofanziva u oba slučaja imaju isti ishod: žrtvovanje naših partnera na terenu koji su se borili protiv ISIL-a – Sirijskih demokratskih snaga (SDF) – kazao je Makron.

Stoga Makron smatra da Evropa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena.

Makron je dodao kako su do sada Amerika i Evropa dijelile interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump). No, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji “ne dijeli zajedničku ideju o evropskom projektu” i da su, čak i ako Tramp ne pobjedi na sljedećim izborima, povijesne tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Kazao je da Tramp na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt.

– Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrst geopolitičkog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivnost. Francuska na to neće pristati – poručio je Makron.

Makron je sve to izgovorio u jednosatnom intervjuu za Economist koji se vodio u Elizejskoj palati. Francuski predsjednik kaže da se “Evropa mora probuditi”,piše Avaz

Šef francuske države smatra da je “sada hitno potrebno razjasniti strateške ciljeve NATO-a”.

Na pitanje vjeruje li u efektivnost NATO-ovog članka 5, odnosno u ideju da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na članice NATO-a, Makron je odgovorio: “Ne znam. Ali što će članak 5 značiti sutra?”