Elmin Delibašić u svjetskoj konkurenciji osvojio drugo mjesto, olakšano bavljenje poljoprivredom

Sve je više inovativnih Kakanjaca koji posjeduju velika znanja s kojima javnost nije upoznata!

Najveća svjetska online mreža programera softwarea i hardwarea sa 1.200.000 članova je realizovala do sada preko 20.000 projekata među kojima se nalazi i jedan Kakanjac.

Hackster učesnici su početnici i profesionalci zajedno uče kako dijeliti, graditi robotiku i industrijske sisteme te strojeve sa AI napajanjem.

Okupljajući inovatore i stotine tehnoloških partnera širom svijeta Hackster olakšava stvaranje rješenja koja današnji svijet čine pametnijim, zdravijim mjestom i produžavaju život budućnih generacija.

Hackster radi na način da organizira takmičenje na koje se može prijaviti bilo ko u svijetu i na taj način učestvovati u izazovima za dizajn hardwarea kako bi dobili velike nagrade.

Elmin Delibašić iz Kaknja u prethodnoj godini završavajući Fakultet elektrotehnike u Tuzli bio je jedan od učesnika Hackster.io takmičenja na kojem je posljednji put osvojio drugo mjesto sa projektom koji za cilj ima pojednostavljenje sadašnjeg načina bavljenja poljoprivredom.

Njegov projekat omogućava korisniku da iz kuće(ili bilo kojeg udaljenog mjesta) prati stanje temperature, vlažnosti zraka, pritiska, vlažnosti u zemlji, te podatak da li u datom trenutku na toj udaljenoj plantaži pada kiša. Da se ne radi samo o uređajima koji prikupljaju podatke pokazuju i automatske pumpe za zalijevanje. Ukoliko na plantaži dođe do smanjenja vlažnosti u zemlji automatske pumpe se automatski pokreću i zalijevaju plantažu na zadani nivo vlažnosti.

Sistem koristi 3G modul sa SIM karticom i preko njega se prenose podaci na web aplikaciju koja vrši prikaz podataka u vidu dijagrama i brojčanih vrijednosti, a sve kako bi korisniku olakšalo korištenje.

Svrha projekta jeste da plantaža može biti kilometrima udaljena od korisnika, a on u bilo koje vrijeme sa bilo kojeg mjesta u svijetu može znati šta se tačno na njoj dešava.

Delibašić se na Hacksteru u svjetskoj konkurenciji okušao tri puta osvajajući  dva druga mjesta. Na lokalnim takmičenjima u Tuzli je učešće uzeo također na tri takmičenja na kojim je osvojio dva druga mjesta.

Elminu želimo mnogo sreće i odličnih projekata koji će olakšati budućnost !

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply