Elitna jedinica odbila poslušnost i šokirala Izrael: Dosta nam je nepravde prema milionima Palestinaca!

Četrdesetak izraelskih rezervista najprestižnije izraelske vojne obavještajne jedinice odlučilo je da više neće špijunirati Palestince koji žive pod okupacijom, ni sudjelovati u nepravdama koje im se nanose, javlja Hina.
Radi se o jednom od najvećih prigovora savjesti posljednjih godina u Izraelu.
“Mi bivši rezervisti jedinice “8200” odbijamo sudjelovati u akcijama protiv Palestinaca, više ne želimo biti iskorišteni za jačanje vojne kontrole nad Palestincima na okupiranim teritorijima”, napisalo je 43 oficira i vojnika, potpisnika pisma upućenog premijeru Benjaminu Netanyahuu i šefu izraelskog glavnog štaba.
“Više ne možemo služiti ovom sistemu i poricati prava miliona ljudi”, naveli su.
Pismo je objavljeno manje od tri sedmice nakon rata u Pojasu Gaze i tvrde da nema s njime veze. Radi se o protestu protiv globalne politike režima i djelovanja Obavještajne agencije u službi te politike.
Potpisnici pisma ukazuju na vojnu upravu pod kojim milioni Palestinaca žive duže od 47 godina, kao i na naseljavanja i licemjerstvo politike koja se poziva na sigurnost kako bi opravdala svoje akcije.
“Manifest 43-ojice” proizlazi iz elitne vojne obavještajne službe specijalizirane za cyberobranu, zadužene za prisluškivanja. Često ju uspoređuju s američkom NSA.
Posljednja manifestacija prigovora savjesti je zabilježena 2003. tokom druge Intifade, kada je 27 pilota odbilo voditi operacije likvidacija na palestinskim teritorijima.
Jedan sigurnosni dužnosnik je minimalizirao značaj “manifesta 43-trojice” i rekao da oni predstavljaju manje od 1 posto rezervista jedinice “8200”.

Autor: (F. Me.)

Možda vam se svidi

Comments are closed.