15 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Eldina Jusić: Obično djevojčice sanjare da su učiteljice, meni se moj san ostvario

Da posao učiteljice nije samo posao koji se bira zbog njegove plaće, kako se to danas uglavnom posmatra, dokazuje i primjer učiteljice Eldine Jusić koja svoj posao smatra misijom. Sa Eldinom smo razgovarali o  samoj profesiji učiteljice zatim o percepciji društva kada je u pitanju ova profesija i naravno o situaciji u njenoj učionici.

Eldina Jusić rođena je u Kaknju gdje je i nastanjena.  U nastavi je već punih  sedamnaest godina a trenutno radi u OŠ “Omer Mušić” u Brežanima, kao nastavnik razredne nastave.

Kakanj-X: Kada se razvila ljubav prema ovoj profesiji?

Pa znate kako, obično djevojčice sanjare da su učiteljice, odgajateljice itd.. Meni se, eto, san ostvario…

Kakanj-X: Zašto baš učiteljica, koji je bio Vaš motiv da radite ovaj posao ?

Možda tog motiva niste svjesni u početku. Samo znate da trebate učiti  i naučiti djecu… Tek kada uđete u učionicu počinju  „čuda“, tek tad shvatite koliko ste bitni  tim malim stvorenjima.

Eldina sa kolektivom škole na Dan učitelja

Kakanj-X: Po čemu pamtite svoju učiteljicu, a po čemu bi željeli da zapamte Vas?

Moja učiteljica, Hafiza Husika,  je imala uvijek  uspravan hod, podignutu glavu, neki blagi osmijeh i nježne ruke koje su nas često milovale. Mada je imala i malu dozu strogoće, koju sad razumijem. A mene da pamte po profesionalnosti, brižnosti i svemu onome što sam učinila  i činim za njih.

Kakanj-X: Moderno društvo često shvata posao učiteljice kao lagan posao, možete li nam reći šta sve spada u domen jedne učiteljice, odnosno kako izgleda jedan dan u školi?

Većina misli tako, a ustvari, istina je sasvim druga. Osim što odgaja i obrazuje, vjerujte da je učitelj  i doktor, psiholog, prijatelj,  podrška u svemu .. I kad dođe kući učitelj nije završio svoj posao. Sumira rezultate tog dana  i priprema se za naredni dan. (pripreme, crteži, plakati…).

Eldina sa svojim učenicima.

Kakanj-X: U odnosu na vrijeme iza Vas, kada bi ste napravili paralelu, koje su to mane i prednosti u obavljanju ovog posla nekada i sad?

Nekako mi se čini da su učitelji nekada bili više cijenjeni.

Kakanj-X: Da li smatrate da se dovoljno ulaže bh. obrazovanje ?  

Ulaganje u obrazovanje je najpametnija investicija. Tu ne možete  pogriješiti. Tako da se u znanje mora ulagati. Ja sam optimista i mislim da za to  dolaze bolja vremena.

Eldina sa svojim učenicima.

Kakanj-X: Sigurno postoji neka anegdota koju pamtite iz učionice, a ovo je prilika da je podijelite sa našim čitateljima.

Anegdota ima more. Ove se rado sjećam – Ulazim u učionicu, a učenik (op. a. 1. razred) sjedi na mom mjestu.  I ja onako, pomalo zbunjena, prilazim svom stolu , a dječak kaže – Slobodno  Vi učiteljice  sjedite na moje mjesto…

Na kraju našeg razgovora Eldina dodaje: “Bez obzira na poteškoće na koje nailazimo, na nedovoljno razumijevanje od strane nekih slojeva društva, ja bih bez  dvojbe  ponovo birala ovaj posao. Kad radite posao koji volite, ništa nije teško.”

(E. Fejzović / Kakanj-X)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO