Ekskluzivno: Od danas u Kaknju pozivanje taksi vozila pomoću mobilne aplikacije

Od danas u Kaknju pozivanje taksi vozila se može vršiti putem mobilne aplikacije “mojTaxi”.

Nakon pregovora Udruženja taksi prevoznika “Zeleni val” Kakanj i Općine Kakanj  izvršena je nabavka opreme a veći dio iste je instaliran.

Testiranje opreme vršit će se na deset taxi vozila  koja će već danas biti instalirana na sva vozila.

Primjena ovakvog sistema zahtijevala je nabavku određene informatičke opreme, Općina Kakanj je finansijski pomogla pri kupovini i instalaciji iste kako bi unaprijedila rad kakanjskih taksista.

Iz Udruženja taksi vozila “Zeleni val” Kakanj izrazili su veliku zahvalnost Općini Kakanj na pokazanoj spremnosti unapređivanja taksi prevoza u našem gradu  i finansijskoj pomoći bez koje ovaj projekat ne bi uspio.

Šta je aplikacija mojTaxi i kako se koristi ?

Aplikacija “mojTaxi” koja omogućava jednostavno pozivanje taksi vozila uz pomoć nekoliko klikova na mobilnom telefonu. Aplikacija se veoma jednostavno instalira, kao i Viber i druge aplikacija, sa Google Playstore.

Nakon instaliranja, u gornjem lijevom uglu ekrana se bira opcija poziva taksija. Aplikacija koristi Google Maps, pa će formular koji se pojavi, zahvaljujući GPS aplikaciji u telefonu, prikazati ulicu u kojoj se trenutno nalazi osoba koja poziva taksi. Nakon što se potvrdi adresa, “mojTaxi app” će locirati najbliže slobodno vozilo. Kada vozač prihvati vožnju na ekranu će se ispisati broj taksi vozila koji dolazi po putnika, a na mapi će odabrano taksi vozilo biti obilježeno “zlatnim” pinom. Kretanja vozila na mapi su u realnom vremenu, uz “osvježenje” lokacije svakih 5 sekundi, tako da se vozilo koje dolazi po putnika možete pratiti na mapi unutar aplikacije.

Ukoliko osoba koja poziva taksi ne želi automatski odabir, možete odabrati i bilo koje vozilo u svojoj blizini označeno zelenim pinom na mapi u aplikaciji.

Da bi se moglo pozivati taksi vozila putem aplikacije mojTaxi potrebna je registracija sa validnom e-mail adresom, te aktiviranje naloga. Nakon aktivacije, u profilu osobe koja poziva će se bilježiti svi pozivi, kao i korištena taxi vozila.

Ukoliko putnik nešto zaboravi u taksi vozilu, lako može u svom profilu pronaći broj taksija kojeg je koristio te tako može lako pronaći svoje zaboravljene stvari.

Vozila sa ovom opremom će imati wi-fi.

Možda vam se svidi

avatar