Ekološki prihvatljivo za oko primamljivo: Rukotvorine Čeliković Paule

Svjedoci smo da se ljudi bave raznim zanatima, poslovima i stvarima koje se nekada nisu mogle ni zamisliti. 

Zaista postoji mnogo lijepih inovacija kada je riječ o rukotvorinama posebno ukrasnim dekorima. Danas smo bili svjedoci da sve što postoji može se iskoristiti na neki produktivan način. Tako je i naša sugrađanka Čeliković Paula svojim marljivim rukama uspjela od nečeg skoro pa neupotrebljivog napraviti nešto prelijepo.

Foto: Kakanj-X

Čime se to bavi Paula i kako je došla na samu ideju da se počne baviti ovom proizvodnjom otkrivamo Vam u nastavku članka.

Ona se bavi proizvodnjom ukrasnih predmeta ali na poseban način. To nisu predmeti od gline, stakla, plastike ili nekog drugog materijala.

Foto: Kakanj-X

Ukrasni predmeti su napravljeni od papira, kartona, ljepila i boje za drvo. Na ideju je došla tako što je vidjela na internetu kako se druge žene bave time pa se i ona zainteresovala te je sama pokušala da stvori nešto slično.

Kaže da je ispočetka bilo teško i da joj je trebalo puno vremena za vježbu. Međutim vrijedne ruke naše Paule su uspjele savladati tehniku pravljenja te je ubrzo počela proizvoditi ukrase za kućnu upotrebu a poslije i po narudžbama. U nekim trenucima joj je bilo teško te je htjela odustati međutim uvijek bi se vratila ponovo proizvodnji.

Foto: Kakanj-X
Foto: Kakanj-X

Prije svega što su njeni proizvodi ugodni za oko oni su također ekološki prihvatljivi. Umjesto da baci stare novine, kartone, kese, boce ona to sve iskoristi na kreativan način te stvori nešto lijepo.

Od novina i kartona pravi ukrasne predmete kao što su razne posudice, vazne, kutije te mnogo drugih proizvoda. Također proizvodi i velike vazne od kartona za kišobrane te led lampe. Cekere pravi tako što uzme kese za smeće u raznim bojama te ih isiječe na manje trake pa ih poslije uvezuje u jednu cjelinu.

Foto: Kakanj-X
Foto: Kakanj-X

Ukrasne posudice pravi tako što uzme novine, tačnije list prereže i smota u štapić te ih mota elektrodom da dobije jedan oblik pa ih poslije isplete u krugove. Jedan red krugova se sastoji od otprilike 22 kruga. Za jednu posudicu joj treba i do 2-3 dana kontinuiranog rada. Za prizvodnju ovih predmeta joj treba prvenstveno mnogo vremena i strpljenja. Međutim za nju to ne predstavlja problem jer se ovim poslom bavi iz ljubavi.

Foto: Kakanj-X

Na kakanjskim danima je već treći put. Kaže da joj je ovo jedno lijepo iskustvo. Upoznala je puno ljudi, stekla novih iskustava ali i prodala neke od predmeta.

Štand Paule možete pronaći na kaknjskom šetalištu svakim danom od 10h ukoliko želite nekoga da obradujete tu možete pronaći idealan poklon. Tu je izložila svoje rukotvorine koje možete kupiti po veoma pristupačnim cijenama.

Pauli želimo mnogo uspjeha i budućnosti.

Foto: Kakanj-X
Foto: Kakanj-X

 

( Nejra Fejzović / Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply