Efendija Zahirović iz Kaknja iznenadio džematlije porukom: Ovo je prilika draga braćo i sestre

Sinoć je ezanom akšam-namaza zvanično počeo sveti mjesec ramazan.

Velika radost i suze radosnice primjetne su bile na licima vjernika, ipak, bilo je i tuge. Tugu je uzrokovao ambijent u kojem se sveti mjesec dočekuje, mjesec u kojem će vjernici biti fizički udaljeni.

Dok su internetom razmjenjivale se fotografije i video snimci topova koji su u pojedinim općinama i gradovima označavali početak posta, posebnu poruku putem društvene mreže Facebook dobili su članovi džemata Obre kod Kaknja.

Na veliku radost džematlija, koji su prvi put ramazan  nakon akšama doživljavali preko digitalnih uređaja, putem videoporuke svojim džematlijama obratio se Ermin ef. Zahirović  sa čestitkom povodom nastupanja svetog mjeseca.

U svojoj videoporuci je istakao kako ovaj mjesec treba iskoristiti za popravljanje međusobnih odnosa u porodici  te da je ovo pravo vrijeme za razvijanje topline i ljubavi u porodici.

Također, poručuje da ramazan treba iskoristiti u ibadetima, učenju Kur’ana, u namazima i dovama.

Ova videoporuka izazvala je oduševljenje džematlija koji su kroz ovaj videosnimak osjetili istinsku podršku u periodu kada su fizički odvojeni od svoje džamije, imama ali i drugih džematlija.

Gepostet von Ermin Zahirovic am Donnerstag, 23. April 2020

Videoporuku možete pogledati OVDJE.

Njegovu poruku prenosimo u cijelosti:

Poštovana braćo i sestre, cijenjeni džemate,

koristim ovu priliku u samom nastupanju mubarek mjeseca ramazana da vas sve od srca poselamim i da uputim čestitku svima vama riječima Ramazan Šerif Mubarek Olsun uz dovu uzvišenom Gospodaru. Da nam podari svoju milost i rahmet u ovom mubarek mjesecu, da nas sačuva i da nam olakša ovo iskušenje pa da što prije budemo slobodni, da dolazimo u naše lijepe džamije, da se u njima zajedno okupljamo i zajedno Allahu dž.š. na sedždu padamo.

Pred nama je mubarek vrijeme, mubarek mjesec ramazan koji oplemenjuje ljudska srca i ljudske duše.

Ovo je prilika draga braćo i sestre, da iako smo fizički razdvojeni jedni od drugih, iako smo razdvojeni od naše lijepe džamije, ona je ipak u našim srcima a i mi trebamo biti jedni drugima.

Ovo mubarek vrijeme  koje većinom provodimo sa našim najbližim u našim kućama, iskoristimo, poporavimo naše međusobne odnose. I draga braćo i sestre, neka ovo bude vrijeme  u kojem ćemo toplinu i ljubav razviti u svojoj porodici.

Provodimo ga u ibadetima, učenju Kur’ana, u namazima i svakako dovama.

Još jednom molim Allaha dž.š. da nam svima podari i sreću i zdravlje i danas sačuva od svakoga zla.

 

Danas je prvi dan posta, a ovaj muberek mjesec će imati trideset dana i završava 23. maja, kada nastupa Ramazanski bajram.

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja i u ovom mjesecu post je obavezan za sve punoljetne i zdrave muslimane koji nisu na putu i dužni su postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama, a muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

Iako je ramazan ove godine dočekan u drugačijem ambijentu, njegova suština nije umanjena, a od vjernika se očekuje da se od suzdržavanja jela i pića suzdrže i loših riječi i djela, a mjesec posta ispune ibadetom i dobročinstvom.

 

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply