Džafić gubi titulu najbogatijeg načelnika u BiH: Prestiže ga vlasnik jedne od najbrže rastućih bh. kompanija?

Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milion KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 miliona, a prošle godine su bili čak 65 miliona maraka. S druge strane, ukupni kompanije Unis tok, koji su 2015. i 2016. iznosili oko 25 miliona KM godišnje, narasli su na nešto više od 30 miliona KM godišnje u 2017. odnosno 2018.

Ovih dana Centralna izborna komisija (CIK) objavila je ažurirane podatke o imovini bh. političara. Na osnovu tih podataka, mediji su prenijeli informaciju da je najbogatiji načelnik u BiH Sead Džafić, prvi čovjek Kalesije, s imovinom od 46,5 miliona KM. Džafić je odranije poznat kao najbogatiji načelnik u BiH.

Ali analiza portala BiznisInfo pokazuje da više nije sigurno da je Džafić najbogatiji načelnik u BiH i da mu se približio, ili ga čak prestigao, načelnik Olova Đemal Memagić, vlasnik jedne od najbrže rastućih domaćih kompanija – Alma Ras.

Treba napomenuti da izjave o imovinskom stanju predate CIK-u nisu najbolje mjerilo o tome ko je najbogatiji. Svi političari, pa tako i načelnici, sami procjenjuju vrijednost svoje imovine u izjavama CIK-u i pri tome nisu dužni predočiti metodologiju ili dokaze.

Osim toga, iako na stranici CIK-a stoji oznaka “NOVO” uz imovinske kartone načelnika, na samim kartonima piše da su podneseni 2016. (Memagićev) ili 2017. godine (Džafićev) pa su u njima prilično zastarjeli podaci iz 2015. godine.

Ko je najbogatiji

Najveći udio u vrijednosti Džafićeve imovine jeste njegova kompanija Unis Tok, koju je u izjavi CIK-u procijenio na 35 miliona maraka. Ne navodi se kako je Džafić došao do te cifre pri procjeni vrijednosti kompanije.

S druge strane, Memagić je u spomenutoj izjavi o imovinskom stanju vrijednost svoje kompanije Alma Ras procijenio na oko 14,5 miliona KM. On je objasnio da je toliko iznosila poslovna aktiva kompanije na kraju 2015. godine.

Kako je ustanovio BiznisInfo, vrijednost kompanije Alma Ras od tada je drastično narasla, kao i njeni prihodi, dobit i aktiva.

Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milion KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 miliona a prošle godine su bili čak 65 miliona maraka.

Neto dobit, odnosno čista zarada, porasla je sa 1,5 miliona u 2016. na čak 9,6 miliona godinu kasnije, da bi se lani zadržala na 6,5 miliona KM, a prema podacima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH. Broj radnika ove kompanije premašio je 1.000.

Možda vam se svidi

Leave A Reply