Džaferović potvrdio: BiH je konačno deblokirana. Narodna skupština RS-a ne može blokirati NATO put BiH!

Sve odluke u vezi s MAP-om su ranije donesene. Sadašnji članovi Predsjedništva BiH nemaju potrebe da donose bilo kakve dodatne odluke. Aktivacija MAP-a je veliki korak naprijed, ali i dužnost i obaveza, izjavio Šefik Džaferović!

Završena je press konferencija Šefika Džaferovića. Član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda izjavio da je odlukom ministara da se za BiH aktivira MAP naša zemlja deblokirana.

O hapšenju generala Drekovića, Džaferović izjavio: Etničkog balansiranja pri hapšenju ratnih zločinaca ne smije biti. Nije bilo etničkog balansiranja ni u izvrsenju ratnih zločina, tako da je neprihvatljivo hapšenje generala Drekovića. Politika izjednačavanja onih koji su napadali i branili BiH nikada neće proći. Vjerujem u nevinost generala Drekovića i nadam se da će to na sudu i dokazati”, kazao je Džaferović.

O današnjem potezu Dodika, Džaferović kaže: “Dodik je morao ostati na današnjem sastanku s PIC-om. To je svojevrsna uvreda za BiH i Predsjedništvo. Dodik je bio na sastanku sa Matthew Palmerom koji je maloprije održan, ponovo bez zastave RS-a. Nije istina da prema Ustvau BiH zastava RS treba da bude u Predsjedništvu. Na državnim institucijama mogu biti samo državni simboli i ništa više. Red naše kuće, Predsjedništva BiH se mora poštovati i to važi za sve”, rekao je Džaferović.

Odgovarajući na pitanje koliko odluke Narodne skupštine RS-a mogu utjecati na put BiH prema NATO-u, Džaferović kaže: “Odluke koje donosi Narodna skupstina RS-a u vezi s vojnom neutralnosti su neustavne i ne mogu poništiti niti jednu odluku koja je već donesena na nivou BiH po tom pitanju”, istakao je Džaferović.

Možda vam se svidi

Leave A Reply