Džaferović: Narušen je ugled BiH. Utvrditi ko je i kako postavio zastavu RS-a u Svečani salon Predsjedništva

Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH na vanrednoj press konferenciji upozorio je da je danas u zgradi Predsjedništva BiH povrijeđen Zakon o zastavi i protivno zakonu u svečanom salonu postavljena zastava RS.

– Ovdje se postavlja i sigurnosno pitanje. Bit će obaviještene agencije za provođenje zakona i od njih se očekuje reakcija. Narušen je ugled BiH. Postavlja se pitanje i ko smije ući u Svečani salon i ovo danas nije uradio Sekretarijat već kabinet Milorada Dodika – kazao je Džaferović.

On je odbacio mogućnost da se zastava RS-a možda nađe i na vanjskom dijelu zgrade Predsjedništva BiH.

Šefik Džaferović je upozorio i da se kontinuirano napada OSA.

– OSA radi svoj posao u sladu sa Ustavom i zakonom. Svi relevantni izvještaji govore da ta agencija radi fantastičan posao i nastavit će sa svojim radom – istakao je Džaferović.

Član predsjedništva istakao je da će insistirati na odgovornosti.

– Čuli smo da je Dodik napisao i jedno uvredljivo pismo predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, a koji nam je čestitao Dan državnosti. Današnji potez Dodika osuđujem – kazao je Džaferović.

On je poručio i da nema demilitarizacije BiH već će jačati svoje OS BiH.

– Ako se demilitarizira kompletan region onda možemo razgovarati o toj temi. Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma i ne smiju poduzeti nijedan korak koji bi doveo u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet BiH – jasan je Džaferović ističući da je malo usporen put prema NATO-u ali da će se on nastaviti.

– Zagovaranje ukidanja stranih sudija u Ustavnom sudu i visokog predstavnika su nedopustivi. Ne može se prema

Dejtonu odnositi da nešto uzmete, a nešto ne. Dio Dejtona su i entiteti i strane sudije i visoki predstavnik. Pozivam na poštivanje Dejtona u cjelini – istakao je Džaferović.
Najavljuju se promjene Poslovnika i neće biti promjena koje će unazaditi rad ove institucije. Može se mijenjati samo ono što će je unaprijediti.

– Mi uz pomoć stranaca treba da izgradimo funkcionalnu državu. Svako uklanjanje stranaca u funkciji slabljenja ove države nije prihvatljivo – istakao je Džaferović dodajući da se svi trebaju čuvati postupaka koji su protivni Ustavu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply