Džaferović nakon sastanka sa Schmidtom poslao poruku Dodiku: Napravio je veliku grešku…

Popularno

PovezanoDžaferović je naglasio da nije dobro što sva tri člana Predsjedništva nisu bila prisutna na sastanku.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović održali su prvi zvanični sastanak sa novim visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata u zgradi Predsjedništva, a član Predsjedništva Milorad Dodik nije došao u Sarajevo.

- Marketing -

-Predsjedavajući Predsjedništva i ja održali smo sastanak sa Schmidtom, želim da se zahvalim novovm visokom predstavniku i da mu zaželim uspješan rad u BiH. Ono što smatram da je važno uraditi u BiH je nastaviti svojim reformskim putem i moramo svi učiniti sve da institucije u BiH funkcionišu, niko nema pravo bojkotovati ih. Obaveza funkcioniranja institucija je Daytonska obaveza, on nije švedski sto da se sa njega uzma ono što se želi. Hitno treba raditi na realizaciji programa reformi koje su obaveza naše zemlje i na njoj trebaju raditi svi, poručio je Džaferović, a potom je iznio očekivanja od novog visokog predstavnika u BiH.

-Od Schmidta očekujemo da u potpunosti ispuni obavezu koju ima prema Ankesu 10. Daytonskog mirovnog sporazuma. Očekujemo odlučnost na tom putu u interesu svih naroda u ovoj zemlji. Ravnoteža koja je uspostavljena u Daytonu je nešto što omogućava da ova zemlja noralno funkcionira.

Džaferović je naglasio da nije dobro što sva tri člana Predsjedništva nisu bila prisutna na sastanku.

-Mislim da je Dodik napravio veliku grešku, pozivam ga da u interesu onih za koje kaže da ih predstavlja, hitno prestane sa tim jer tako ništa neće postići, kazao je Džaferović na kraju.

- Marketing -

Najnovije