Džaferović na susret u Beogradu: Ugrožavanjem Dejtona u pitanje se neće dovesti BiH, već RS

Šefik Džaferović, član Prdsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, je reagovao na današnji susret između Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u Beogradu.

Između ostalog, Džaferović je poručio da posjeta Dodika nije bila u ime kolektivnog vodstva zemlje, već privatna i da ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se u pitanje neće dovesti Bosna i Hercegovina, već Republika Srpska.

U nastavku vam u cijelosti prenosimo saopštenje Šegfika Džaferovića:

“Današnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Beogradu i njegov susret sa predsjednikom Republike Srbije nije bila ni službena, ni zvanična posjeta u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nego isključivo privatni čin.

Stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku sa predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zagovaranje ‘samoopredjeljenja Republike Srpske’ i traženje za to podrške od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nastraj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje Bosna i Hercegvina, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu.

Nikakvog „samoopredjeljenja“ bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet.

Sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH”, istakao je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda.

Možda vam se svidi

avatar