Dvanaestogodišnjak iz BiH za 16 minuta položio Microsoftov certifikat

“Zanimanje za tehnologiju sam imao otkako sam se rodio, a zainteresovanost za programiranje je počelo u 10. godini kad sam prvi put saznao za računare. Tada sam znao da ću najvjerovatnije to raditi, da će mi biti neki hobi i da će mi se to svidjeti”, kazao je Mak.

Makova majka Elma ističe kako se mora kontrolisati vrijeme koje dijete provede za računarom:

“Pokušavam da kontrolišem vrijeme koje on provodi za računarom ali mislim da je to sada nemoguće. Ono što možemo jeste iskoristiti to vrijeme da nauče nešto korisno. Oni će vrijeme za računarom provoditi i ovako i onako. Ako im damo šansu i usmjerimo ih na nešto što im može koristiti u budućnosti onda je to fina kombinacija.”

Mak je takođe svoj računar sam sastavio:

“Otkako sam se počeo zanimati za računare znao sam da se sastoji od više komponenata i da se ti komponenti mogu pojedinačno kupiti i sastaviti. Isto znam da je to jeftinije i meni zabavnije nego da kupim cijeli računar”, rekao je Mak za “N1“.

MTA certifikat je položio za 16 min a nedostaju mu još tri kako kaže da bude pravi IT ekspert:

“Ako nastavim istim tempom, očekujem godinu dana vježbanja za svaki preostali od tri testa.”

U školi School&School ima još dječaka koji su poput Maka, no on je među najmlađima.

“Kad je Mak pokazao interesovanje nije bilo kurseva medutim pojavio se School&School. Oni pronalaze šta djeca vole i usmjeravaju ih u tom smjeru. Nalaze razlicite načine da ih motivišu”, rekla je za “N1” Makova majka, Elma.

Na pitanje voditeljice da li planira ostati u Bosni i Hercegovini, Mak je kazao:

“Biću i raditi na mjestu koje me najviše usrećuje. ako je to Bosna onda ću ostati u Bosni, ako ne onda ću otići u državu koja me usrećuje, gdje imam posla.”

Pored škole i kursa programiranja Mak ide i na kurs engleskog i njemačkog jezika i kako kaže sve stiže ali nema mnogo slobodnog vremena.

Možda vam se svidi

Leave A Reply