Dva zemljotresa zabilježena u blizini Sarajeva

0

Dva zemljotresa magnituda 4,3 i 3,5 stepeni po Richteru, sa epicentrom 25 km južno od Sarajeva, zabilježena su jutros. Prvi je zatresao tlo u 9:24, a drugi u 10:18 sati.

Kako navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, aparati u njihovom Centru za seizmologiju izmjerili su da je magnituda potresa u hipocentru prvog potresa iznosila 4,3 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale. Kod drugog magnituda je iznosila 3,5 Richtera, a intenzitet u epicentru V stepeni Merkalijeve skale.

Kako nam je kazao seizmolog Ivan Brlek, moguće da će se usljed smirivanja tla dogoditi novi slabiji potresi, a mala je vjerovatnoća za pojavu jačih.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Civilna zaštita KS dosad nije primila pozive koji bi ukazivali na izazvanu materijalnu štetu, rečeno je za Klix.ba, dok su MUP KS građani zvali s pitanjem šta se dešava.

U Općini Trnovo, na čijem području je bio epicentar potresa, kazali su nam da nije bilo poziva građana za bilo kakvu pomoć.

Zemljotresi jačine 4,0-4,9 smatraju se laganima i izazivaju osjetna drmanja pokućanstva uz zvukove treskanja. Značajnija oštećenja su rijetka, a prema procjenama godišnje ih se u svijetu dogodi 6.200.