Dukić: Nećemo odustati od podizanja spomen krsta na Zlatištu

0

“Nećemo odustati od podizanja spomen-krsta na Zlatištu, jer je Savezu logoraša RS za ove namjene dodijeljena lokacija vojne imovine. Ovaj spomen-krst će biti podignut na srpskoj zemlji uz prethodno dobijenu dozvolu i saglasnost opštine Istočno Sarajevo”, poručio je Dukić

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Savez logoraša RS osuđuje postupak bošnjačkih vlasti u Sarajevu koje su otvorile spomen-česmu u Fazlagića Kuli, “najvećem ustaškom uporištu i stratištu Srba u Drugom svjetskom ratu kod Gacka”, ukazujući da te vlasti godinama osporavaju Srbima pravo da podignu spomen-ploče i obilježe mjesta stradanja srpskog naroda u proteklom ratu na području FBiH.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je Srni da otvaranje spomen-česme “u čast stradalim Bošnjacima” u Fazlagića Kuli predstavlja uvredu za srpski narod.

On je podsjetio da su Bošnjaci podigli spomen-ploče svojim stradalima u RS u Kozarcu, Keratermu, Manjači, Derventi, Višegradu, dok se to pravo osporava porodicama srpskih žrtava rata u FBiH.

Dukić je rekao da su Bošnjaci digli “veliku hajku” na Savez logoraša RS u vezi sa postavljanjem spomen-krsta na Zlatištu, “u znak sjećanja na stradanje 10.000 srpskih civila u Sarajevu”.

“Nećemo odustati od podizanja spomen-krsta na Zlatištu, jer je Savezu logoraša RS za ove namjene dodijeljena lokacija vojne imovine. Ovaj spomen-krst će biti podignut na srpskoj zemlji uz prethodno dobijenu dozvolu i saglasnost opštine Istočno Sarajevo”, poručio je Dukić.

U Fazlagića Kuli kod Gacka otvorena je spomen-česma u čast stradalim Bošnjacima iz tog sela, a prostor oko česme, ispred koje su počasnu stražu čuvali pripadnici Oružanih snaga BiH, osim zvanične zastave BiH, “ukrašavala” je i zelena zastava sa polumjesecom i zvijezdom, kao i ratna zastava Armije BiH.