Dugoročna vremenska prognoza: Kakva nas zima očekuje u BiH

0

Zima (1. decembar 2019. – 29. februar 2020.) u Bosni i Hercegovini, prema prognoznim modelima trebala bi da bude toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu zraka (period 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura zraka očekuje se u januaru, a vjerovatnoća ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 posto, piše “N1“.

Nadolazeća zima u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto toplija u sjevernim i centralnim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih.

Očekivani broj mrzanih dana (temperature manje od 0) u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2018-2019. godine. Dostupni
prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.

Izvor