Dugoročna prognoza: Bit će sve toplije, evo gdje je samo moguć snijeg

0

Danas je u većem dijelu naše zemlje preovladavalo sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama je bilo magle i sumaglice.

Sutra će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom ili niskim oblacima. Vjetar u Bosni slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini umjeren bura. Jutarnja temperatura od -5 do 1, na jugu od 1 do 6, a dnevna od 2 do 8, na jugu od 9 do 13 °C.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. U nižim dijelovima grada sa maglom ili sumaglicom. Jutarnja temperatura oko -4, a dnevna oko 3 °C.

Također, tabilno vrijeme, bez padavina preovladavat će u Bosni i Hercegovini do kraja radne sedmice, navodi se se prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U centralnoj i istočnoj Bosni u kotlinama i duž riječnih tokova očekuje se u jutarnjim satima magla, koja se ponegdje može i duže zadržati i od koje će zavisiti najviša dnevna temperatura zraka.

U južnim i zapadnim područjima pretežno sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. Temperatura zraka bit će relativno visoka za ovo doba godine. Za dane vikenda moguća je slaba kiša a na planinama susnježica i snijeg.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od -4 do 2 stepena u Bosni, u Hercegovini od 2 do 6 stepeni. Najviše dnevne temperature varirat će od 3 do 9 u Bosni, na jugu zemlje od 8 do 13 stepeni.

Dugoročna prognoza

“Prema raspoloživim sinoptičkim kartama u periodu od 27. januara do 03. februara očekuje se nestabilno vrijeme sa povremenim padavinama. Temperature zraka bit će nešto veće u odnosu na predhodnu sedmicu. Mraz nije isključen na visoravnima i visokim planinama, gdje je moguća i pojava snijega”, navodi se u prognozi koju je izradio klimatolog Dženan Zulum.

Jutarnje temperature u ovome zraka u ovom periodu varirat će između 0 i 4 u Bosni, na jugu zemlje do 7 stepeni. Maksimalne temperature u Bosni do 10 i u Hercegovini do 14 stepeni.

Prenosi Bh-index