Državni aparat koči izgradnju fabrike u Kaknju

Najveće posljedice zbog nezbrinjavanja životinjskog otpada građani BiH imali su nakon poplava 2014. godine, kada su hiljade životinjskih leševa plutale vodom.

Problema u vezi sa zbrinjavanjem ove vrste otpada ima većina domaćih preduzeća koja se bave preradom mesa i kože. Podaci državne agencije za statistiku kažu da je u 2014. godini u prerađivačkoj i kožnoj industriji, otpad životinjskog porijekla zabilježen u iznosu višem od milion i 300 hiljada tona. Procent reciklaže otpada u Evropi je viši od 50%. U BiH to iznosi oko 10%. Investitora za reciklažu ima.

Ali postoji i zid koji im to onemogućava. “Nama će biti neophodno donijeti paket zakona o hrani, poljoprivredi, o veterinarstvu koji je vitalni i u njemu su definirane naše djelatnosti.

zvizdic u kaknju zvizdic u kaknju.jpg3Samu dinamiku razvoja objekta i završetka investicije regulira dinamika donošenja zakona o veterinatsrvu na nivou države.” – ističe Ivica Grlić Radman, direktor kompanije Agroproteinka dd. Iz Hrvatske .A upravo donošenje i izmjene tih zakona koči investiciju od 30 miliona maraka za izgradnju fabrike za preradu nusproizvoda životinjskog porijekla i njihovih proizvoda. Fabrika bi se gradila u Kaknju, a državni premijer Denis Zvizdić kaže da je realizacija ovakvih projekata jedan od uvjeta pristupanja članstvu u EU.

“Takvim investitorima ćemo pomoći kroz ubrzano usvajanje i strategija i legislative i mislim da će vrlo brzo, u narednih nekoliko mjeseci takvi dokumenti biti usvojeni i time će se stvoriti kvalitetan pravni okvir za ubrzanu realizaciju takvih investicija.” U BiH još ne postoji nijedna fabrika koja bi na ovaj način riješila problem zbrinjavanja otpada.

Paralelno s tim zaštitilo bi se zdravlje ljudi i životinja od mogućih epidemija, te očuvali tlo, voda i zrak od mogućih negativnih učinaka nekontroliranog odlaganja životinjskog otpada. Dobijanje dozvola za rad zavisi isključivo od državnog aparata. (Kakanj-X.com)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar