Državljanin BiH uhapšen na granici sa 92 kilograma “diazepama”

Međunarodni dileri narkotika sve se više okreću istočnoevropskim zemljama, gdje se farmaceutski opijati mogu nabaviti u velikim količinama, a u velikim količinama krijumčare se u zapadnu Evropu, najčešće u Veliku Britaniju, gdje je najpopularniji “diazepam”.

Opijatima se trguje i preko interneta. Čak i izuzetno jake i opasne lijekove, koji se ne mogu dobiti bez ljekarskog recepta, građani mogu bez problema naručiti na internetu. Pojedine analize pokazale su da su na internetu najtraženija roba upravo antidepresivi.

Dok policijske agencije pokušavaju zaustaviti pomamu za ovim lijekovima, domaći šverceri zadovoljno trljaju ruke i upravo zato prebacuju poslovanje izvan granica Bosne i Hercegovine.

Tako je nedavno Gruđanin Blago Alpeza uhapšen prilikom pokušaja krijumčarenja skoro 92 kilograma tableta “diazepama” u Velikoj Britaniji. Tokom rutinske kontrole u blizini luke Dover, pripadnici granične policije “Dover’s Eastern Docks” zaustavili su 30. marta Citroen C5 britanskih tablica. Prilikom pretrage automobila pronašli su tablete “diazepam” ulične vrijednosti od 250.000 funti (566.000 KM)

Utvrđeno je da je vozač 27-godišnji Blago Alpeza, koji ima hrvatsko državljanstvo i nema prebivalište u Velikoj Britaniji. Čak je otkriveno da je optužen za pokušaj krijumčarenja droge u ovoj zemlji.

Priznao krivicu

Alpeza je 2. aprila na sudu u Kanterberiju priznao krivicu, nakon čega je zadržan u pritvoru, gdje će ostati sve do ponovnog izlaska pred sudiju 30. aprila.

Prema pisanju britanskih medija, “diazepam” je izuzetno popularan u ovoj zemlji i može se nabaviti na svakom ćošku. Koriste ga svi, od domaćica do teških narkomana. Služi kao jeftina alternativa heroinu, a na ulici se 10 miligrama ovog lijeka može kupiti za samo jednu funtu. U bosanskohercegovačkim apotekama 2 miligrama “diazepama” koštaju 1,15 KM, 5 miligrama 1,60 KM i 10 miligrama 1,70 KM.

Uspješna akcija

Pol Morgan (Paul), direktor Granične policije sjeveroistočne Evrope, rekao je da je ovo bio odličan ulov graničara.

– Posjedovanje tableta “diazepam” bez valjanog recepta je ilegalno i postojao je veliki rizik da bi se tablete našle u uličnoj prodaji. Akcije poput ove, pokazuju koliko su naši službenici predani u borbi protiv droge i koliko radimo na tome da spriječimo dolazak droge u Ujedinjeno Kraljevstvo – rekao je Morgan.

Možda vam se svidi

Leave A Reply