Dresirani pacovi otkrivaju eksploziv u Tanzaniji

Pacovi koji u nama uglavnom izazivaju neprijatna osjećanja mogu da budu i veoma korisni, barem ako su dresirani za otkrivanje eksploziva u minama.

Veliki afrički pacovi torbari imaju veoma izraženo čulo mirisa i dovoljno su lagani da ne izazovu detonaciju kada nagaze na minu. Svaki put kada otkriju eksploziv, ispuštaju karakterističan zvuk, a kao nagradu dobijaju komadić banane.

Pacovi obučavani na ovaj način već su pomogli da se od mina raščiste veće površine zemlje u Mozambiku. Holandska nevladina organizacija APOP pokrenula je u Tanzaniji prvi projekat dresiranja pacova, koji su se pokazali kao izuzetno efikasni u detektovanju eksploziva.

These Landmine-Sniffing Rats Save 5,000 Lives Every Year

These Landmine-Sniffing Rats Save 5,000 Lives Every Year

Gepostet von David Wolfe am Donnerstag, 13. April 2017

Trening počinje kada bebe pacova napune četiri mjeseca. Da bi ih oslobodili straha od ljudi, treneri ih namerno dovode u kontakt s njima. Zatim ih uče da karakterističan zvuk povezuju s hranom. Kada “đaci” i ovo savladaju, uče ih da razlikuju miris eksploziva od ostalih mirisa. Kada identifikuju eksploziv, aktivira se određeni zvuk i glodari dobijaju bananu. Na taj način životinje uče da povezuju otkrivanje TNT-a sa hranom.

Potrebno je devet mjeseci mukotrpnog rada prije nego što pacov bude primljen u “odred za detekciju mina”. “Morate biti strpljivi. Ponekad padnem u očajanje, ali onda sebi kažem da su to samo životinje”, kaže trener pacova Abdulah Mhomvu. “Ali, ovaj rad spasava živote”, dodaje on.

Tim od dva pacova za dva sata može da očisti 200 kvadratnih metara minskog polja, dok je čovjeku za to potreban cijeli dan.

Neki pacovi se obučavaju za otkrivanje bacila tuberkuloze u laboratorijama. Nevladina organizacija APOPO je čak pokrenula akciju “Usvoji pacova”, u okviru koje će pojedinci i preduzeća moći da daju doprinos obučavanju pacova tragača.

Portparol APOPO kaže da je njihov sljedeći cilj da koriste “pacove heroje” za otkrivanje narkotika ili traganje za preživjelima u ruševinama nakon katastrofa, kao što su zemljotresi.

Možda vam se svidi

Leave A Reply