Dramatična borba za rodni grad Sadama Huseina: Vojsku blokirali bombama i snajperima!

Napredovanje iračkih snaga prema strateški važnom gradu Tikritu, na sjeveru zemlje, zaustavile su bombe i snajperska vatra militanata Islamske države, javila je u petak državna televizija al-Irakija pozivajući se na vojne izvore.

“Organizacija (Islamska država) i dalje kontrolira predsjednički kompleks i druge tri četvrti u središtu Tikrita”, kazao je neimenovani dužnosnik. “Napredovanje vojske blokirano je snajperima i eksplozijama bombi”, dodao je.

Vladine snage potpomognute šijitskom milicijom, ušle su u srijedu u Tikrit, koji se nalazi oko 180 km sjeverno od glavnog grada Bagdada, kao dio velike operacije poduzete protiv sunitskih radikala Islamske države na sjeveru Iraka.

Tikrit, rodni grad bivšeg iračkog diktatora Sadama Huseina, strateški je smješten između Bagdada i Mosula, koji drže snage Islamske države.

Iračke snage vodile su posljednja dva dana ulične borbe protiv boraca islamske države u četvrti al-Kadisija, u sjevernom dijelu Tikrita, javili su lokalni mediji.

“Snage koje se bore da oslobode Tikrit zaustavljene su u četvrti al-Kadisija zbog velikog broja eksplozivnih sredstava postavljenih ondje”, kazao je jedan vojni izvor nezavisnom mediju Almada Press.

Uspostavljanje punog nadzora nad Tikritom olakšalo bi vladinim snagama preuzimanje Mosula, drugog najvećeg iračkog grada, u svoje ruke.

Irak je početkom martu pokrenuo veliku operaciju kako bi istisnuo pripadnike Islamske države iz sjevernog Iraka. Riječ je o najvećoj iračkoj ofenzivi od prošlog januara.

Islamska država također je zaposjela velike dijelove teritorija u susjednoj Siriji.

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.