20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Dragan Čović siguran u promjenu Izbornog zakona: “Sljedeće godine sigurno ćemo izabrati svog člana Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda”Prema njegovim riječima, “većinske bošnjačke stranke” pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona. Želi se “nastaviti s praksom preglasavanja Hrvata u BiH”.

“Bosanskohercegovački Hrvati će na općim izborima sljedeće godine moći izabrati svog člana Predsjedništva i izaslanike u Dom naroda bez preglasavanja”, rekao je u petak u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je uvjeren da će se ove godine izmijeniti Izborni zakon.

Komentirajući nedavne navode predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako se s Čovićem ne može dogovoriti o izbornoj reformi, čelnik HDZ-a BiH je rekao kako se radi o političkim igrama. Cilj je pokušati spriječiti dogovor, ocijenio je Čović.

“Nas posebno zanima i bez toga sigurno nećemo izaći iz ove kalendarske godine, izbor članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda. Izabrat ćemo ih sigurno sljedeće godine po zakonu koji ćemo ove godine usvojiti”, rekao je Čović.

Njemu je najveći razlog za optimizam uključenost predstavnika međunarodne zajednice u BiH, američke i europske administracije.

“Najvažnije za mene jest da smo uključili predstavnike međunarodnih institucija koji su ove procese pratili od početka. Svi poticaji iz EU i s američke strane vrlo jasno govore da se ovaj posao mora završiti s našim snagama”.

Prema njegovim riječima, “većinske bošnjačke stranke” pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona. Želi se “nastaviti s praksom preglasavanja Hrvata u BiH”.

Lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović u junu prošle godine su potpisali sporazum o novim izbornim pravilima za Mostar. Tada su se obvezali na međustranačke pregovore čiji je cilj promijeniti Izborni zakon BiH kako bi se provelo pet presuda Europskog suda za ljudska prava te presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

Dvije stranke i njihovi lideri održali su nekoliko sastanaka na kojima su pokušali približiti stajališta.

Pismo Antonyja Blinkena

Nedavno je američki državni tajnik Antony Blinken zatražio od političkih lidera u BiH da se Izborni zakon izmijeni tokom ove neizborne godine. Blinken je također rekao kako su potrebne određene promjene i samog Ustava BiH. Čović, pak, smatra drugačije.

O stanju u BiH te reformi izbornog zakonodavstva ovoga mjeseca trebalo bi se raspravljati na Vijeću EU na nivou ministara vanjskih poslova na temelju non-papera kojega je dostavio hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO