Dr. Ramadan: Post nas uči da nije bogatstvo ono što imamo, nego ono što jesmo!

Post je iskustvo koje nas uči da bogatstvo nije ono što imaš nego ono što jesi, navodi dr. Tarik Ramadan u trećem dijelu svojih Ramazanskih hronika, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP). On podsjeća da je svjesno suzdržavanje od jela i pića koje čine vjernici, između ostalog i sjećanje na živote poslanika Ibrahima a.s. i Muhameda a.s. koji su bili povezani sa prostorom pustinje.

– Prethodna dva dana govorili smo o vezi poslanika Muhammeda a.s. i Ibrahima a.s. te naglasili da postom pratimo stope i tradiciju našeg oca Ibrahima a.s. Kroz taj čin želimo posvjedočiti i priznati da postoji samo jedan Bog i da prihvatimo njegov mir, a to sve moramo činiti kroz savjesno i odgovorno ponašanje prema sebi i prema drugim ljudima – kaže dr. Ramadan na početku svoje video poruke.

Dr. Ramadan kaže da svi znamo da je Muhamed a.s. rođen i odrastao u pustinji, da je bio siroče i da je o njemu brinula dojilja Halima.

– Pustinja simbolizira da nemaš ništa. I Ibrahim a.s. bio vezan za pustinju, to znamo iz njegovog života. Ona čovjeku daje poseban odnos sa prostorom i naglašava da bogatstvo nije ono što imaš nego ono što jesi. Postom prolazimo kroz to intimno i suštinsko „iskustvo nemanja“, ne jedemo, ne pijemo, ali nastojimo biti i postojati – kaže dr. Ramadan.  

Na taj način je, kako ističe, odgajan i Poslanik a.s. kako se u Kur´anu ističe: „Zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio, i za pravu vjeru nisi znao, pa te je na Pravi put uputio,i siromah si bio, pa te je imućnim učinio? Zato siroče ne ucvili,a na prosjaka ne podvikni,i o blagodati Gospodara svoga kazuj!“

– Dakle, Poslanik a.s. je bio siroče, ali mu je Allah dao nekoga da se brine o njemu, osjetio je siromaštvo i neimaštinu, pa ga je Allah opskrbio i upravo zato što je prošao to iskustvo, Allah traži od njega da razumije one koji su u istoj ili sličnoj situaciji – ističe dr. Ramadan.

Prema njegovim riječima, to iskustvo pustinje za Muhameda a.s. je bilo jako važno, a time je važno i za vjernike.

– I mi dok postimo prolazimo kroz isto, trebali bi „iskustvo nemanja“ pretočiti u dobra djela: brigu o siromašnima, ulagati svoje vrijeme i sve što imamo na tom putu. Postimo da dajemo, postimo da budemo ljudi koji iskazuju solidarnost u srži – zaključuje dr. Ramadan poručujući „nikada ne zaboravite reći onima koje volite da ih volite!”

Dr. Ramadan, profesor na univerzitetu Oxford, Švicarac po rođenju, zbog svojih je progresivnih stavova i dubokog razumijevanja islama, postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih učenjaka u svijetu. Svoje ramazanske poruke, dr. Ramadan šalje kratkim video snimcima u kojima na jednostavan, ali razumljiv i praktičan način daje savjete vjernicima. 

Možda vam se svidi

Comments are closed.