Dovoljna je jedna šoljica dnevno: Kafa produžava život

Prema rezultatima dva nedavno objavljena istraživanja, ljudi koji piju kafu manje su izloženi riziku smrtnosti, odnosno srčanih oboljenja i srčanog udara, ali i drugih bolesti, poput oboljenja bubrega, navode naučnici.

Jedno istraživanje sprovedeno je u deset evropskih zemalja i u njemu je učestvovalo 520.000 ispitanika, dok je drugo sprovedeno SAD a u njemu je ispitano 185.000 ljudi.

Cilj oba istraživanja bio je da se utvrdi veza između kafe i zdravlja, odnosno rizika od smrti, a obje studije imale su veoma slične rezultate.

U poređenju sa onima koji ne piju kafu, kod ispitanika koji su pili jednu šolju kafe dnevno uočen je 12 odsto manji rizik od smrtnosti (srčanih poremećaja, rak, srčani udar i dijabetes). Još bolje stoje oni koji piju po tri ili više kafa dnevno: rizik od smrtnosti, u poređenju sa onima koji ne piju kafu manji je za 18 odsto.

Istraživanje je sprovođeno u vidu upitnika i provera tokom perioda od 16 godina (tokom kojeg je umrlo 41.693 ljudi).

„Kafa ima različite sastojke koji imaju osobine antioksidanata“, navode naučnici.

Najveću korist od kafe u organizmu ima sistem organa za varenje. Tako ko konzumira kafu ima zdravije bubrege-utvrđeno zahvaljujući zdravstvenim podacima 16.000 ispitanika za koje su podaci bili dostupni.

Konzumiranje kafe povoljno utiče i na kontrolu glukoze i manji broj upala u organizmu, što sve vodi tome da su oni koji piju kafu manje izloženi riziku od smrti.

Ljubitelji kafe bez kofeina ne moraju da brinu – utvrđeno je da su efekti po zdravlje isti, a naučnici pretpostavljaju da pozitivan učinak za organizam imaju drugi sastojci kafe, a ne kofein.

Naučnici su ipak ocijenili da se ne može izvesti direktna veza između kafe i zdravlja i da su možda oni koji piju kafu zdraviji na različite načine od onih koji je ne piju. Kako navode, koristi po zdravlje mogu biti i u različitim načinima života, a ne u samom napitku.

Oba istraživanja objavljena su u časopisu “Annals of Internal Medicine”.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar