Donald Trump potpisao uvođenje sankcija Turskoj zbog invazije na Siriju

Kako je rekao, ovim ukazom Amerika namjerava da izvrši dodatni pritisak na Tursku kako bi je primorao da obustavi vojnu operaciju u Siriji.

Ukaz daje mogućnost Ministarstvu finansija i Stejt departmentu da uvodi sankcije protiv privatnika, organizacija i političara koji su povezani sa turskim vlastima u sprovođenju vojne operacije koja stvara opasnost za građane i narušava stabilnost i sigurnost sjeveroistoka Sirije – istakao je on.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija SAD, sankcije su uvedene protiv turskog Ministarstva odbrane, turskog energetskog sektora, kao i protiv šefova tih institucija Huluse Akara i Fatiha Donmeza.

Pored toga, u crni spisak uključen je i zamjenik predsjednika Partije pravde i razvoja Solejman Sojlu.

Kako je saopštio Stejt department, po nalogu predsjednika SAD Donalda Trumpa uvedene su prve sankcije zvaničnoj Ankari, nakon što je Turska ušla u sjeveroistični dio Sirije i započela svoju vojnu operacuju.

Ukoliko se vojne aktivnosti ne obustave i Turska ne vrati dijalogu s SAD, sankcije će se pooštravati, istaknuto je u saopštenju Stejt departmenta emitiranom kasno sinoć.

Istaknuto je da su sankcije poduzete u koordinaciji između Stejt departmetna i Ministarstva trezora, ali nije precizirano o kakvim se kaznama radi.

Stejt department je u svojoj objavi najavio dalje korake ukoliko Turska ne prekine s borbenim djejstvima.

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je i svog turskog kolegu Recepa Tayyipa Erdogana te zatražio trenutno primirje, rekao je potpredsjednik Mike Pence.

Pence je kazao je da će otputovati u regiju “što je brže moguće“.

Istovremeno, Pentagon je objavio da ministar odbrane SAD Mark Esper naredne sedmice putuje u Brisel na sastanak s drugim članicama NATO saveza.

Jednostrana akcija Turske bila je nepotrebna i impulsivna. Predsjednik Erdoan snosi svu odgovornost za njene posljedice, uključujući i potencijalno oživljavanje Islamske države (ISIS), moguće ratne zločine i rastuću humanitarnu krizu. Bilateralni odnosi naše dvije države oštećeni su – poručio je Espero u izjavi za javnost.

Govoreći o odlasku u sjedište NATO-a, on je istakao da će “izvrišiti pritisak na naše NATO saveznike da poduzmemo pojedinačne i kolektivne diplomatske i ekonomske mjere, kao odgovor na grozne akcije Turske“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply