Dom zdravlja Kakanj: Informacija o brucelozi na području Kaknja

0

Dana 03.04.2014.godine ekipa Higijensko-epidemiološke službe JU Dom zdravlja Kakanj je izašla na teren – mjesto Desetnik i izvršila epidemiološko izviđanje i anketiranje.

Posjetila je porodicu oboljelog koji je trenutno hospitaliziran u bolnici, nemju nikakvih znakova bolesti, testirani su na brucelozu i nalaz je uredan. Oboljele životinje se još uvijek nalaze u štali oboljelog – nisu uništene. Porodica drugog oboljelog, koji je također hospitaliziran, testirani su u Zenici na infektivnom odjelu i nalaz je uredan. Oboljele životinje su i dalje prisutne u štali oboljelog – nisu uništene.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

HES-a JU Dom zdravlja Kakanj je sprovela i druge mjere iz svoje nedležnosti, kao što su informisanje o bolesti, znacima bolesti, načinu širenja i prevenciji, te stavljanju pod zdravstveni nadzor. Urađena je dezinfekcija objekata. Sugerisano im je da se u slučaju pojave bilo kakvih znakova bolesti jave svome porodičnom ljekaru. Također trebaju obavezno prokuhavati mlijeko koje koriste, te provoditi mjere koje im je naložio veterinar.

Neophodno je da što hitnije veterinarska inspekcija i služba uklone izvor infekcije – oboljelu stoku, te sprovedu i druge mjere iz svoje nadležnosti, vezane za ovu bolest.

Posjetili smo i Direktora OŠ “ Ahmed Muradbegović “ iz Donjeg Kaknja, i informisali ga o ovoj bolesti, o tome da se bolest ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, i da se ne preporučuje zatvaranje škole kod pojave ove bolesti, te ga obavijestili o slanju pismenog dopisa br.01-524/2014 od 01.04.2014.godine.

Šef HES-a

Prim doc.dr.sci.Ibrahim Aličković, spec. epidemiolog

Preneseno sa: http://dzkakanj.com.ba