Doktori sa UKC-a šalju pacijente u privatne klinike gdje i sami rade

Cijena klasične operacije suznih kanala na UKC RS je 3.400-3.500 KM za neosigurane pacijente, a osiguranici FZO RS plaćaju participaciju koja iznosi 10% od cijene usluge plus participacija za bolnički dan po danu hospitalizacije u iznosu od 11 KM, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja participacije.

Na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske operacije katarakte i suznih kanala su rutinske i UKC posjeduje svu opremu kojom se operacije realizuju, potvrđeno nam je iz ove ustanove.

Međutim, bez obzira na to, veliki broj pacijenata se žali kako se ne operišu na UKC-u, nego u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medikolaser” iz Banjaluke, iz razloga što ih doktor specijalista zaposlen na Klinici za očne bolesti UKC-a Nenad Macanović, upućuje na operativne zahvate u tu zdravstvenu ustanovu, piše portal InfoVeza.

Cijena operacije katarakte na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske zavisi od metoda operacije, a iznosi 1.050 KM – 1.500 KM za neosigurane pacijente, dok osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske plaćaju samo participaciju za bolnički dan po danu hospitalizacije u iznosu od 11 KM, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja participacije.

Cijena klasične operacije suznih kanala na UKC RS je 3.400-3.500 KM za neosigurane pacijente, a osiguranici FZO RS plaćaju participaciju koja iznosi 10% od cijene usluge plus participacija za bolnički dan po danu hospitalizacije u iznosu od 11 KM, ukoliko nisu oslobođeni plaćanja participacije.

Na UKC RS ove operacije su rutinske i UKC posjeduje svu opremu kojom se operacije realizuju, potvrđeno je iz ove ustanove.

Međutim, bez obzira na to, veliki broj pacijenata se žali kako se ne operišu na UKC-u, nego u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medikolaser” iz Banjaluke, iz razloga što ih doktor specijalista zaposlen na Klinici za očne bolesti UKC-a Nenad Macanović, upućuje na operativne zahvate u tu zdravstvenu ustanovu.

Na nalazima koji su u posjedu InfoVeze, vidljivo je da Macanović brojne pacijente šalje na operativne zahvate u „Medikolaser“, a jedan od razloga se može tražiti i u činjenici da i sam radi u ovoj ZU, jer mu je, kako saznajemo, radno vrijeme na Klinici za očne bolesti samo 4 sata (iz privatnih razloga poznatih redakciji InfoVeze).

Interesantno je da je za slanje pacijenata u privatne ZU potrebno minimalno tri potpisa drugih doktora sa klinike, pa se tako gotovo uvijek na nalazima mogu naći i potpisi Macanovićevih kolega: dr. Saše Smoljanović Skočić, dr. Dejana Vojčića (radi operacije strobizma) i spec. oftalmologa i načelnice Klinike dr. Milke Mavije.

Izvor InfoVeze sa UKC-a pojašnjava i da su svi navedeni doktori, pored UKC-a, takođe zaposlenici i u „Medikolaseru“.

„Operacije u „Medikolaseru“ se rade preko Fonda zdravstvenog osiguranja, odnosno na uputnicu, a ne rade se na Univerzitetsko – kliničkom centru iako UKC ima sve uslove da radi te vrste operacija i veliki broj tih operacija spada u rutinske. Svi doktori koje ste nabrojali rade na navedenoj privatnoj ZU, a Macanović pacijente direktno šalje iz ambulante na Klinici za očne bolesti, dok ih dočekuje u „Medikolaseru“, jer poslije 11 časova odlazi tamo na posao. Ostali u „Medikolaseru“ rade u poslijepodnevnim časovima“, navodi naš izvor.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply