Doktor Alen Pilav: Briga o zdravlju respiratornih organa nikada važnija

Godina koja polako odmiče, a sve je izvjesnije i ona koju iščekujemo,ostat će obilježena kao godina globalne pandemije respiratorne infekcije koja je u fokus interesovanja, ne samo struke, već i običnih ljudi stavila važnost i potrebu brige o respiratornim organima.

Kako ove zime, u nadolazećem drugom talasu korona virusa, zaštiti svoj respiratorni sistem, ali i kako ga na duže staze ojačati i brinuti odgovore nam je dao Dr Alen Pilav, subspecijalista torakalne hirurgije

Kako ove zime, u nadolazećem drugom talasu korona virusa, zaštiti svoj respiratorni sistem, ali i kako ga na duže staze ojačati i brinuti odgovore nam je dao Dr Alen Pilav, subspecijalista torakalne hirurgije

Iako možda zvuči banalno, i djeluje kao previše puta ponovljeno: na prvom mjestu je pravilno nošenje maske, zatim održavanje distance pri kontaktu sa drugima, izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorijama, redovno provjetravanje prostorija.

Zima dolazi, i u kombinaciji sa pandemijom COVID-19 i sezonom gripe, prevencija plućnih bolesti nikada nije bila aktuelnija. Šta građani mogu sami uraditi po tom pitanju, kako bi se maksimalno zaštitili?

Dr AP: Zaista nikad kao ove godine nije bila aktuelnija priča oko bolesti respiratornog sistema, a još se više aktuelizira dolaskom zime i hladnih dana koji, i bez pandemije Covid-19, donose, kako običnu prehladu tako i sezonsku gripu. Naravno ne smijemo zaboraviti ni sezonsko pojačano zagađenje zraka koje je naročito izraženo u gradskim sredinama.

Nažalost, svjedoci smo ponovnog usložnjavanja situacije sa pandemijom Covid-19, porastom broja oboljelih, odnosno pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, tako da raste i bojazan od eventualnog ružnog scenarija kakvog se svi sjećamo sa početka ove godine i koji može da dovede do kolapsa zdravstvenog sistema. U cilju prevencije širenja virusnih infekcija, na prvom mjestu Covid-19, Krizni štabovi i epidemiološke službe stalno objavljuju preporuke za stanovništvo, a koje se moraju poštovati.

Iako možda zvuči banalno, i djeluje kao previše puta ponovljeno: na prvom mjestu je pravilno nošenje maske, zatim održavanje distancepri kontaktu sa drugima, izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorijama, redovno provjetravanje prostorija.

Također, jako je važno provoditi slobodno vrijeme na čistom zraku u prirodi, pravilno i raznovrsno se hraniti, što podrazumijeva i adekvatan unos vitamina, ali i tačno propisanih mikro-elemenata, ukoliko je potrebno.

Veliki broj pacijenata spreman je prihvatiti preporuke o promjenama svojih životnih navika, kao i da ih ispoštuje u potpunosti , ako im se one obrazlože na prihvatljiv i razumljiv način.

Da li je obavezno nošenje maski prvi korak ne samo ka trenutnom sprječavanju širenja zaraznih infekcija, već i ka dugoročnom podizanju svijesti o značaju brige o zdravlju respiratornih organa?

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Leave A Reply