Dodikova godišnja konferencija: Činićemo sve da očuvamo mir i stabilnost u BiH

Dodik je svima poželio sretnu i uspješnu novu 2019. godinu i dodao da će Republike Srpska učiniti sve da njeni građani ovdje imaju sve što im je potrebno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik se na početku godišnje konferencije za novinare u Istočnom Sarajevu osvrnuo na izbornu kampanju, u kojoj je kako je rekao bilo miješanja stranih faktora.

– Mi smo se i to vrijeme bavili raznim ekonomskim pitanjima. Povećali smo broj zaposlenih za 2,2 odsto, povećali penzije, povećali izvoz – rekao je Dodik.

Izjavio je da je u ovoj godini zabilježen rekordan broj zaposlenih lica u Republici Srpskoj. Dodik je napomenuo da su se radilo na povećanju plata, da se RS odrekla prihoda da bi omogućila poslodavcima da povećaju platu, te da je cilj da prosječna plata bude hiljadu KM.

Istakao je da se izgradila bolnica u Istočnom Sarajevu, renovirao Klinički centar u Banjaluci, a radiće se i na izgradnji bolnice u Doboju.

Dodao je da se na Jahorini mnogo radilo, te se ona vraća na listu najposjećenijih centara.

– Činićemo sve da očuvamo mir i stabilnost u BiH – poručio je Dodik.

Ističe da su migranti veliki problem, te da je važno da se taj problem što prije riješi.

– Fizički se mora spriječiti ulazak migranata u BiH. Naša politika će ići u pravcu da se BiH riješi funkcije visokog predstavnika. Snažnije uplitanje visokog predstavnika treba da spriječimo – rekao je Dodik i istakao da želi da se radi na regionalnoj saradnji.

– Uspješna regionalna saradnja podrazumijeva da BiH ima što bolje odnose sa Srbijom – naglasio predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Vezano za situaciju na Kosovu, Dodik je rekao da BiH neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

– I dalje ćemo pokušavati da dobijemo status kandidata za EU – ističe Dodik i dodaje da se do sada Savjet ministara trebao formirati, ali da je došlo do zastoja, koji je, kako je rekao, apsurd.

Dodik je poručio da je u Sarajevo došao da odlučuje u ime srpskog naroda, te da ga participacija ne zanima. On je dodao da je potrebno povećati realni sektor privrede.

– Treba za jedan nivo osloboditi realni sektor, da bi se taj novac utrošio za povećanje plata – rekao je Dodik.

Politika vojne neutralnosti će, napominje biti u funkciji svih koji dolaze iz Republike Srpske.

– Potrebno je kreirati novi program ruralnog razvoja, jer se sve veći broj ljudi koncentriše u gradove – ističe Dodik i poručio da vlast RS otpočinje sa programom obnove svih školskih objekata.

– Želimo da sve škole opremimo na najbolji mogući način – rekao je on.

Dodik je na kraju konferencije poželio svima sretnu i uspješnu novu 2019. godinu i dodao da će Republike Srpska učiniti sve da njeni građani ovdje imaju sve što im je potrebno.

Vezano sa Vijeće ministara, Dodik je naglasio da predsjedavajući treba da bude iz reda srpskog naroda, te da to bude Zoran Tegeltija.

– Srpska će dati svoje prijedloge, onako kako joj to pripada – rekao je Dodik i dodao da tamo gdje on boravi mora da bude obilježje RS.

– To što se to nekome ne sviđa, to je drugo pitanje. Vrijeme je da zastava bude tamo gdje god se nalaze predstavnici srpskog naroda – kategoričan je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Možda vam se svidi

Leave A Reply