Dodik rekao Palmeru da “ne moli i ne traži” ukidanje sankcija od strane SAD-a

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik saglasio se danas sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Matthewom Palmerom da je za razvoj novih puteva za nove odnose SAD-a i BiH, a Palmer je rekao da podržava Dejtonski sporazum.

Dodik je na odvojenom sastanku sa Palmerom, rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar Bosne i Hercegovine kojoj treba dati šansu da samo nađe unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

On je naveo da radi u skladu sa svojim obavezama, a ne pod pritiscima i da nije političar koji će dramatično promijeniti svoju politiku, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

“Predsjedavajući Predsjedništva BiH saglasio se sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za razvojem novih puteva za nove odnose SAD-a i BiH, ali je istakao i da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD”, navodi se u saopštenju.

Na konstataciju Palmera da MAP nije konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga.

On je naveo da je sada ključno pitanje u Bosni i Hercegovini formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to.

Palmer je prenio Dodiku da podržava Dejtonski sporazum.

On je dodao da se raduje skorošnjoj posjeti Banjaluci, naglasivši da ono što Amerika želi nije toliko različito od onog što žele u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Možda vam se svidi

Leave A Reply